Nacházíme se ve vážné situaci, řekla Merkelová. V Německu bude lockdown trvat nejméně do 18. dubna

globe24.cz

Německo prodlužuje uzávěru do 18. dubna a vyzývá své občany, aby pět dnů velikonočních svátků strávili doma a omezili kontakty na minimum. Země tak chce zlomit třetí vlnu pandemie covidu-19 řekla dnes po dlouhém jednání se zemskými premiéry kancléřka Angela Merkelová.

„Nacházíme se nyní ve vážné situaci,“ uvedla Merkelová na tiskové konferenci. Německo podle ní závodí s časem a musí co nejrychleji proočkovat svou populaci. Merkelová prosadila přísnější opatření – po nárůstu nově nakažených koronavirem se tak upustilo od plánu postupného uvolňování.

Institut Roberta Kocha uvedl, že počet nově infikovaných za týden činil v pondělí 107 případů. Překročí-li přitom hranici 100 případů, jednotkám intenzivní péče začne docházet kapacita. V neděli ležely v Německu na lůžkách intenzivní péče 3000 lidí s nemocí covid-19.

Němci by od 1. dubna měli pět dní strávit doma a omezit kontakty na minimum. Merkelové se však podle Reuters nepodařilo prosadit uzavření obchodů. Během velikonočních svátků nejsou povolena velká rodinná shledání. Setkat se mohou nejvíce dvě domácnosti nebo pět lidí. Vláda požádá církve, aby velikonoční bohoslužby vedly online.

Jednání Merkelové se zemskými premiéry se podle agentury Reuters protáhlo kvůli otázce, zda během velikonočních svátků zmírnit cestovní omezení po Německu. Němci sice mohou cestovat po zemi bez omezení, ale hotely a turistická střediska nesmějí ubytovávat turisty. „Nedoporučujeme cestovat do zahraničí,“ uvedla po jednání Merkelová.

Za testování těch, kteří se vrací do Německa i posádek, nyní ponesou odpovědnost aerolinky. Od zavedení povinné karantény po návratu ze zahraničí německá politická reprezentace upustila.

Ekonomové mají za to, že prodloužením uzávěry se zotavení této největší evropské ekonomiky přesune z jara na počátek léta.

Německo během uplynulého dne zachytilo 7485 nových případů koronavirové infekce a 250 souvisejících úmrtí, informoval dnes institut Roberta Kocha. Dosud testy v 83milionovém Německu potvrdily 2 674 710 případů nákazy a 74 964 lidí s covidem zemřelo.

  Hnutí Hamás je ochotné prodloužit stávající příměří s Izraelem

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com