Lavrov: Rusko nemá vztahy s EU jako celkem, ale jen se členy

irozhlas.cz

Rusko a Čína považují západní sankce za nepřijatelné. Vztahy s Ruskem zničil Brusel, takže Moskva už nemá vztahy s Evropskou unií jakožto organizací, ale pouze z některými jejími členskými státy. Na tiskové konferenci v Číně to dnes řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Ministři zahraničí EU v pondělí schválili sankce vůči některým konkrétním lidem za porušování lidských práv v Číně. Míří na Číňany odpovědné za zacházení s menšinovými Ujgury. Kromě EU sankce vyhlásily také USA, Kanada a Británie. Peking reagoval ostrými slovy a vlastními sankčními kroky.

Předseda Evropské rady Charles Michel v pondělí prohlásil, že vztahy mezi EU a Ruskem jsou na historickém dně kvůli neshodám v mnoha oblastech. V únoru EU vyhlásila sankce proti několika Rusům za uvěznění oponenta Kremlu Alexeje Navalného.

Lavrov začal jednat v Číně v pondělí a dnes vystoupil na tiskové konferenci se svým čínským protějškem Wang Iem.

Odmítli západní kritiku situace lidských práv ve svých zemích a prohlásili, že Čína a Rusko usilují o pokrok v otázce klimatických změn nebo pandemie koronaviru. Rusko-čínské vztahy se rozvíjejí rychleji než vztahy Ruska s EU, dodal Lavrov. Moskva může začít budovat lepší vztahy, pokud z nich unie odstraní anomálie.

Ministr také jako naprosto chybné odmítl tvrzení Západu o prospěchářství Ruska a Číny co se týče vakcín proti covidu-19. Rusko je prý vedeno humanitárními zájmy, nikoli geopolitickými nebo obchodními důvody, tvrdil Lavrov.

Autor: ČTK

  Biden vyzval bohaté Američany, aby zaplatili společnosti spravedlivý podíl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com