Prezident Zeman dnes na Hradě přijme šéfa KSČM Filipa

domaci.ihned.cz

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne na Pražském hradě přijme předsedu komunistů Vojtěcha Filipa. ČTK to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Filip již dříve avizoval, že chce s hlavou státu mluvit o zvládání pandemie nebo o očkování. V sobotu bude poradní tým Zemana jednat s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO).

Filip zájem o schůzku s prezidentem zveřejnil před dvěma týdny. Řekl, že s ním mimo jiné bude chtít řešit to, jak menšinová vláda ANO a ČSSD zvládá koronavirovou pandemii a očkování populace. Považuje za selhání, že kabinet neřeší zajištění vakcíny proti covidu-19 od více společností. Pokud by se nečinily kroky směřující k ochraně života a zdraví občanů, šlo by podle Filipa o neplnění jedné z podmínek dohody o toleranci vlády mezi komunisty a hnutím ANO.

Mluvit spolu mohou i o dalších aktuálních politických tématech. Premiér Andrej Babiš (ANO) po pondělním setkání se Zemanem v Lánech řekl, že do konce března neplánuje žádné změny ve vládě. Nevyloučil ale, že by k nim mohlo dojít v dubnu. Prezident již dříve řekl, že požaduje odchod ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), kterému vyčítá jeho postoj k ruské vakcíně Sputnik V. Dlouhodobě chce také konec ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Pokud by vláda nečinila kroky, které by směřovaly k ochraně života a zdraví občanů, bylo by to podle Filipa neplněním jedné z podmínek dohody. Nejde podle něj pouze o zajištění ruské vakcíny Sputnik V. „Myslím, že je to otázka vakcín, testování dětí ve školách, vakcinace učitelů, abychom mohli obnovit školní docházku a podobně. To není jedna věc,“ řekl před časem.

Návrat dětí do školy bude nepochybně jedním z témat, kterým se bude v sobotu zabývat poradní tým prezidenta na zámku v Lánech. Podle Ovčáčka bude jeho hostem ministr školství Plaga (za ANO). Vláda i opozice označují znovuotevření škol za hlavní prioritu při rozvolňování protipandemických opatření.

  Do Letňan dorazil konvoj s materiálem k výstavbě polní nemocnice

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com