Putin se nechá naočkovat jednou z ruských vakcín. Neuvedl, o jakou půjde a proč s očkováním čekal

Proti covidu-19 se v úterý nechá naočkovat ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom on sám v pondělí při online jednání s ministry a zástupci farmaceutických firem. Očkování hlavy státu ale podle Kremlu nebude veřejnou akcí, ruský prezident dostane vakcínu v soukromí.

Rusko ohlásilo, že má vakcínu proti covidu-19 už loni v srpnu. Prezident Putin ale s očkováním čekal. Kreml proto musel opakovaně odpovídat na otázky, proč prezident tak vyčkává.

Třeba na konci listopadu, když se Rusko chystalo spustit očkovací kampaň pro rizikové skupiny, mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, že prý není možné, aby si hlava země na úrovni dobrovolníka nechala dát necertifikovanou vakcínu.

Sám Vladimir Putin se k tomu pak vyjadřoval loni koncem roku na své tiskové konferenci. To, že se do té doby nenechal naočkovat, zdůvodnil tím, že pro jeho věkovou skupinu tehdy nebyla vakcína určená.

Nicméně i poté, co ruské ministerstvo zdravotnictví schválilo použití Sputniku V pro lidi nad 60 let, tak se očkovat nenechal. Jeho mluvčí k tomu pak namítal, že se tak prý stane ve chvíli, až ministerstvo pro tuto věkovou skupinu schválí i další ruské vakcíny. V Rusku jsou totiž aktuálně registrované celkem tři.

Kterou z nich se Putin nechá naočkovat, on sám ani mluvčí Kremlu neupřesnili. Dmitrij Peskov jenom uvedl, že prezident dostane jednu z ruských vakcín. Ostatně ani žádná ze zahraničních vakcín není v Rusku zatím schválená.

I když jsou registrované tři vakcíny domácí výroby, tak se v Rusku v tuto chvíli stále očkuje víceméně jenom Sputnikem V. Dvě další ruské vakcíny – EpiVakKorona, kterou vyvinulo sibiřské výzkumné středisko Vektor, a takzvaný KoviVak, za kterým stojí ruská akademie věd – v masové očkovací kampani ještě nejsou. To ale samozřejmě neznamená, že by je prezident nemohl dostat.

  Macronovy výroky o garancích Rusku jsou vytržené z kontextu, uvedla Paříž

Jak pokračuje očkování v Rusku, není jasné. Ruská vláda ani jiný úřad pravidelně taková data nezveřejňuje. Prezident Putin ale v pondělí oznámil, že obě dávky vakcíny doteď v Rusku dostaly víc než čtyři miliony lidí. Alespoň jednu dávku pak ještě další dva miliony lidí, tedy víc než šest milionů. To je něco přes čtyři procenta obyvatel.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com