Do konce dubna dostanou dávku vakcíny dva miliony lidí, řekl Blatný

seznamzpravy.cz

Do konce dubna by měly dostat alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dva miliony lidí, řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný. Příští měsíc se očekává asi 1,34 milionu dávek od čtyř výrobců. Nejbližší termín, kdy by se děti mohly vrátit do škol, je podle Blatného 12. dubna. Konečné rozhodnutí padne příští týden, dodala hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Po Velikonocích by podle Blatného mohl skončit zákaz pohybu mezi okresy. Svrčinová uvedla, že před Velikonocemi představí upravený protiepidemický systém PES.

Do konce dubna dostanou podle Blatného vakcínu dva miliony lidí

Do konce dubna by měly dostat alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dva miliony lidí. Příští měsíc se očekává asi 1,34 milionu dávek od čtyř výrobců, řekl Blatný (za ANO). V pondělí se podle něj začnou k očkování registrovat zaměstnanci ze superkritické infrastruktury, kterých je asi 9000, a dořešeno by mělo být také očkování zaměstnanců v sociálních službách. Po Velikonocích se spustí registrace pro lidi nad 65 let.

V posledních dnech očkování proti covidu-19 zpomalilo. Ve čtvrtek bylo podáno 40.770 dávek, což je skoro o pětinu méně než před týdnem. Podle Blatného příští měsíc dodá firma Pfizer/BioNTechpřes milion dávek vakcíny. Od firmy Moderna má přijít 140.000 dávek, od AstraZeneca se očekává 200.000 dávek a asi 30.000 až 40.000 dodá firma Johnson & Johnson, jejíž vakcína je jednodávková.

„Nadále platí, že v červnu bude alespoň jednou dávkou očkováno 60 až 70 procent populace,“ dodal Blatný. Celkem bylo podle něj do ČR dodáno 1,8 milionu dávek vakcíny.

Od středy se mohou k očkování registrovat chroničtí pacienti na základě kódů od ambulantních specialistů. Využilo je už přes 40.000 pacientů s vybranými diagnózami, více než polovina z nich ve věku 60 až 69 let. Blatný připomněl, že očkovat rizikové pacienty mohou také nemocniční pracoviště nebo praktičtí lékaři, kteří si ale stěžují, že k nim směřuje málo vakcíny.

  Česko vyrobí systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu, zaplatí je Nizozemsko

Pro své pacienty nad 80 let tak někteří žádají jiné typy vakcíny než nedostatkovou AstraZeneca, které chodí do Česka snížení dodávky. Podle Blatného je možné, aby dostali i vakcínu od Pfizer/BioNTech, záleží ale na dohodě s krajem. „Jsou kraje, kde to funguje velmi dobře,“ dodal.

Od 27. února se mohou k očkování registrovat také zaměstnanci škol. Tuto možnost využilo podle ministra více než 174.800 z nich, na termín čeká 74.000. Kódy, které dostali od zaměstnavatelů, musí je uplatnit do nedělní půlnoci.

Blatný: Nejbližší termín návratu části dětí do škol je 12. dubna

Nejbližší termín, kdy by se část dětí mohla vrátit do škol, je 12. dubna, řekl novinářům Blatný. Potvrdil tak dřívější vyjádření ministerstva školství. Konečné rozhodnutí by mělo podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové padnout příští týden. Počítá se s tím, že děti ve školách budou testovány antigenními testy dvakrát týdně. Ministerstvo nebude bránit školám, aby používaly PCR testy, budou si je ale muset samy zaplatit.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v minulých dnech uváděl, že školy by se mohly znovu otevřít pro některé děti 12., nebo 19. dubna. Rozhodnutí podle něj bude záležet na postoji Svrčinové. Prioritami ministerstva školství jsou otevření škol pro nejmladší žáky a praktická výuka na středních a vysokých školách.

„Nejbližším termínem je zmiňovaný 12. duben. To platí, na tom jsme se dohodli i na jednání s opozicí. Toto je cíl,“ řekl Blatný. Doplnil, že epidemická situace se zlepšuje, ale čísla nakažených a hospitalizovaných jsou ještě pořád vysoká.

Podle Svrčinové je dohoda, že o termínu návratu se rozhodne příští týden. Zmiňovala ale i možný návrat v druhé polovině dubna. Prioritou jsou podle ní předškoláci a děti z prvního stupně základních škol. Ve školách se budou děti dvakrát týdně testovat.

  Arenberger oznámil mnohonásobně větší majetek, než udával dřív

Ministr Blatný řekl, že školy dostanou zdarma antigenní testy, ale ministerstvo jim nebude bránit, pokud se rozhodnou používat PCR testy, které jsou přesnější. Budou si je ale muset pořídit na vlastní náklady. PCR testy se musí k vyhodnocení vozit do laboratoří, podle Blatného ale nemají laboratoře kapacitu na to, aby všechny školy mohly testovat PCR testy.

Kritici antigenních testů mluví o tom, že některé jsou málo kvalitní a nezachytí všechny nakažené. Ministerstvo podle Blatného pracuje na tom, aby z široké nabídky antigenních testů vybralo ty nejlepší a informovalo zájemce, které to jsou.

Po Velikonocích by mohl skončit zákaz pohybu mezi okresy

Po Velikonocích by podle Blatného mohl skončit zákaz pohybu mezi okresy. Je to hlavní důvod, proč je dál potřeba nouzový stav, řekl dnes na tiskové konferenci. Zákaz platí od 1. března. Dnes bude o prodloužení nouzového stavu jednat Sněmovna, zatím je schválen do 28. března, Velikonoce jsou o týden později.

„Téměř všechny ostatní věci kromě uzávěry okresů a zákazu vycházení lze zajistit pandemickým zákonem, proto ho máme,“ řekl ministr. Zákaz vycházení po 21:00 platí od konce října. „Když se všechno bude vyvíjet tak, jak si přejeme, tak uvolnění pohybu mezi okresy by právě v tom týdnu po Velikonocích mohlo nastat,“ dodal Blatný.

Na hranicích okresů policie kontroluje, jestli lidé mají k překročení hranice některý z vybraných důvodů, jako je například cesta do práce nebo k lékaři. Politici nutnost trvání tohoto omezení přes velikonoční svátky vysvětlují tím, že v opačném případě by lidé využili čtyři dny volna k cestě za příbuznými.

Svrčinová před Velikonocemi představí upravený systém PES

Upravený protiepidemický systém PES představí Svrčinová před Velikonocemi. Řekla to dnes novinářům. Bude mít opět formu tabulky, ale k řízení epidemie už nebude používat číselné skóre. Kritériem podle Svrčinové bude mimo jiné počet nově nemocných na 100.000 obyvatel.

  Proč Zeman nejmenoval soudce? Písemné odůvodnění chybí, Hrad nerespektuje justiční verdikt

Hodnotu protiepidemického systému PES zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví od poloviny loňského listopadu. Rozdělen je do pěti stupňů pohotovosti podle bodového skóre, které se počítá z počtu nových případů na 100.000 obyvatel a 100.000 seniorů za poslední dva týdny a reprodukčního čísla. Na začátku letošního roku byl původní parametr podílu pozitivních mezi testy nahrazen podílem pozitivních hospitalizovaných, kteří nebyli dříve odhaleni testem.

Svrčinová dnes řekla, že protiepidemický systém PES projde revizí a bude nutné do něj zakomponovat jiné parametry, kterými se bude řídit. Podle ní by kritériem měl být počet nemocných na 100.000 obyvatel a zřejmě i procento pozitivních testů na covid-19. Procento by se ale nepočítalo z testů, které se dělají preventivně ve firmách či u veřejnosti, ale pouze z těch, které jsou nařízeny z diagnostického nebo epidemiologického důvodu.

Systém bude mít opět formu tabulky, která bude podle aktuální epidemické situace nastavovat opatření v jednotlivých oblastech. „Vizuálně je to identické, ale bojujeme s jiným virem, proto ten index, který se používal, nebude použit. Nebude mít žádnou rozhodující roli,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s odkazem na šíření nakažlivější britské mutace koronaviru v Česku.

Hygienička uvedla, že by systém měl zohlednit i to, že část populace je proočkována. Při rozvolňování se počítá s tím, že například účastníci kulturních či sportovních akcí budou muset mít test. V takovém případě by očkovaní měli výjimku. Taková opatření podle Svrčinové budou platit ale až v nízkých stupních rizika. Výjimky pro očkované by mohly platit v době, kdy bude v Česku dostatek vakcín a každý, kdo bude mít zájem, se bude moci nechat očkovat.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com