Poslanci se sejdou k dalšímu prodloužení nouzového stavu

Novinky.cz

Poslanci dnes projednají další vládní žádost o souhlas s prodloužením nouzového stavu. Menšinový kabinet ANO a ČSSD pravděpodobně získá podporu komunistů. Není ale jisté, zda kývnou na celých 30 dnů do úterý 27. dubna, jak chce vláda. Před tím čeká dolní komoru debata o Národním plánu obnovy, který má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu Evropské unie.

Nynější stav nouze vyhlášený kvůli epidemii covidu-19 končí s nedělí 28. března. Na nouzový stav se váže většina vládních protikoronavirových restrikcí.

Vládní představitelé uvádějí, že přísná opatření je třeba udržet ještě aspoň o Velikonocích, a to včetně zákazu cestování mezi okresy. Právě k omezení pohybu lidí je nouzový stav nutný, není možné využít jen takzvaný pandemický zákon nebo zákon o ochraně veřejného zdraví. Opozičním předákům se nelíbí zejména zákaz jezdit i na vlastní chalupy či chaty, pokud jsou v jiném okrese.

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října. Potrvá nejméně 175 dnů. Loni na jaře trval stav nouze kvůli koronavirové krizi 66 dnů.

Autor: ČTK

  Benešová podala kárnou žalobu na exšéfa žalobců Zemana kvůli kauze Czernin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com