Itálie vyhostí dva ruské diplomaty kvůli podezření ze špionáže

Itálie okamžitě vyhostí dva ruské diplomaty v souvislosti s podezřením ze špionáže, oznámil ministr zahraničí Luigi di Maio. Policie v úterý večer zadržela kapitána italského námořnictva při tajné schůzce s jedním z vojenských diplomatů ruského velvyslanectví. Zatčení se uskutečnilo v momentě, kdy italský důstojník předával ruskému diplomatovi tajné informace, informovaly dnes světové agentury. Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad událostí politování.

Italský ministr zahraničí Di Maio napsal, že obvinění ze špionáže jsou velice vážná. „Ruskému velvyslanci jsme předali důrazný protest italské vlády,“ uvedl. Podle deníku Corriere della Sera musí zemi opustit ruský důstojník, který byl přistižen na schůzce s italský kapitánem, a jeho přímý nadřízený na ruském velvyslanectví v Římě

Moskva na italské rozhodnutí slíbila reciproční odpověď, uvedla agentura Reuters s odvoláním na výroky ruských zákonodárců. Samo ministerstvo zahraničí v Moskvě vyjádřilo nad vyhoštěním ruských diplomatů z Itálie politování a podle agentury TASS dodalo, že o možných odvetných opatřeních bude informovat později.

Kreml prostřednictvím prezidentova mluvčího ujistil, že si přeje zachovat s Itálií dobré vztahy. „Doufáme, že pozitivní a konstruktivní charakter rusko-italských vztahů bude pokračovat a bude zachován,“ řekl mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury AFP. Ta současně připomněla, že při obdobných aférách v poslední době, které se odehrály v Bulharsku, Česku, Nizozemsku a Rakousku, postupovalo Rusko symetricky, tedy vyhostilo stejný počet diplomatů druhé země.

Kapitán italského námořnictva byl obviněn z vyzrazování utajovaných informací a je ve vazbě. Podle zpráv v italských médiích měl Rusku poskytnout dokumenty z generálního štábu týkající se italské armády i NATO. Za špionáž od ruské rozvědky podle policie dostával peníze. Na vyšetřování se podílely i italské tajné služby.

Podle deníku se jedná o jeden z nejvážnějších incidentů v Itálii od konce studené války. Situace ale není pro italské bezpečnostní složky úplně bezprecedentní. V srpnu loňského roku byl ve Francii zatčen důstojník kvůli podezření, že předával Rusům důvěrné informace při působení na velitelství NATO v Neapoli. V roce 2016 italská policie zatkla vysokého důstojníka portugalských tajných služeb při schůzce s ruským diplomatem v Římě.
Autor: ČTK

  EU označila zemi, která nepřipouští zavedení ropného embarga proti Ruské federaci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com