Veterináři zjistili další dvě ohniska chřipky v malochovech

ct24.ceskatelevize.cz

Veterináři potvrdili další dvě ohniska ptačí chřipky v malochovech. První je ve vesnici Loučky, která je součástí obce Zátor v Moravskoslezském kraji, druhé je v obci Dobřenice v Královéhradeckém kraji. Jde tak letos již o 26. a 27 ohnisko choroby v chovech. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

„V malochovu v Loučkách u Zátoru došlo k úhynu pěti slepic z celkového počtu 15 a v drobnochovu v obci Dobřenice postupně uhynulo deset slepic z 35. Veterinární inspektoři v obou místech provedli šetření, odebrali vzorky a nařídili chovateli předběžná opatření s cílem zabránit šíření nákazy,“ sdělil mluvčí. Následná veterinární vyšetření potvrdila ptačí chřipku.

Zbývající drůbež bude utracená. „Krajské veterinární správy vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech budou vyhlášená mimořádná veterinární opatření,“ uzavřel.

Ptačí chřipka zasáhla chov 170.000 slepic společnosti Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách. Nákaza byla zjištěna v chovu asi 63.000 kuřic, mladých slepic, které ještě nesnášejí vajíčka, a to v jedné hale. První úhyny začaly na konci minulého týdne a postupně dosáhly v neděli a v pondělí tisíců kusů. U čtyř hal se 111.500 nosnicemi byly výsledky rozborů na ptačí chřipku negativní. Preventivně bude ale utracený celý chov a zlikvidovaná budou i vejce od slepic ze snáškových hal. Dnes v něm pokračuje likvidace.

Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75.000 kusy kachen. Veterináři se při zjišťování příčin nákazy na tuto firmu zaměřují. Veterinární inspektoři prověřují, zda nebyla zavlečená nákaza z chovu kachen v Kosičkách do chovu nosnic. Oba provozy jsou od sebe vzdálené asi 600 metrů.

Likvidace chovů má dopad i na další zemědělce, kteří ale na rozdíl od přímo zasažených chovatelů nemají nárok na kompenzaci. Ministerstvo zemědělství se proto obrátilo na Evropskou komisi s žádostí o náhrady za výpadky na trhu. Podobný postup použilo při prvním výskytu chřipky v ČR v roce 2006.

  Havlíček: Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé utrácení nosnic zatím neovlivní situaci na trhu ohledně soběstačnosti nebo vajec. Jiná situace je u chovů kachen. „V současné chvíli je nutné zamezit dalšímu šíření nákazy vzhledem k obrovským ekonomickým dopadům pro chovatele drůbeže,“ řekla dříve ČTK. Kvůli vybíjení rodičovských hejn kachen čeká unie nedostatek českých kachen na podzim a v zimě.

Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se přitom předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby se neprokázal z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com