Vietnamský parlament zvolil premiéra a prezidenta země

ct24.ceskatelevize.cz

Vietnamský parlament dnes zvolil příštím premiérem Pham Minh Chinha, člena komunistické strany se zkušenostmi z bezpečnostní oblasti. Dosluhující premiér Nguyen Xuan Phuc se stane prezidentem, informují agentury AP a Reuters.

Dnešní hlasování téměř 500členného národního shromáždění stvrdilo návrh, který učinila v lednu na celonárodním kongresu komunistická strana. Pro dvaašedesátiletého Pham Minh Chinha hlasovalo dnes 96,25 procenta zákonodárců. Pham v minulosti zastával několik postů na ministerstvu pro veřejnou bezpečnost, než ho komunistická strana vybrala do čela provincie Quang Ninh sousedící s Čínou. Přisuzují se mu úspěchy na poli ekonomického rozvoje v Quang Ninh, kterých dosáhl pomocí správní reformy.

Končící šestašedesátiletý premiér Nguyen dosáhl horní věkové hranice pro premiérský post. Jako prezident bude mít především reprezentativní funkci. Jako premiér se zasazoval o integraci Vietnamu do globální ekonomiky a podle agentury AP se mu dařilo udržet ekonomický růst na sedmi procentech až do minulého roku, kdy svět ochromila pandemie covidu-19.

Cestou přísných opatření včetně celonárodního omezení pohybu dokázal Vietnam šíření viru zamezit a rychle otevřít ekonomiku a výrobu. V roce 2020 byl mezi hrstkou zemí, které zaznamenaly ekonomický růst.

Vedení Vietnamu oficiálně stojí na čtyřech „pilířích“ – vlivném generálním tajemníkovi komunistické strany, prezidentovi země, premiérovi a předsedovi národního shromáždění, tedy orgánu, který podle agentury Reuters z velké části jen stvrzuje předložené návrhy. Jména nejnadějnějších kandidátů na všechny čtyři posty byla v politických kruzích již dobře známá, v prosinci minulého roku ale byla označena za tajnou informaci, což mělo zamezit možným kritickým debatám.

Autor: ČTK

  Putinova noční můra se naplňuje. Válka na Ukrajině vstoupila do nové fáze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com