Nález munice ve Vltavě zastavil dopravu na nábřeží u Žofína

novinky.cz

Policie dnes odpoledne zhruba na hodinu a půl uzavřela Masarykovo nábřeží v centru Prahy a některé přilehlé ulice. Důvodem byl nález ostré munice ve Vltavě poblíž Žofína. Přivolaný pyrotechnik munici odvezl ke zneškodnění a krátce před 16:00 byla doprava na nábřeží obnovena, uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Podezřelý předmět vytáhl z vody pomocí magnetu člověk, který nález kolem 14:30 ohlásil na tísňovou linku 158. Policie okolí nálezu uzavřela a přivolala pyrotechnika. Ten zjistil, že jde o ostrý protipěchotní minometný granát československé výroby, uvedl Rybanský. Dodal, že munici pocházející pravděpodobně z doby druhé světové války odvezl pyrotechnik ke zneškodnění.

Z obdobných důvodů bylo koncem srpna 2019 pro pěší a cyklisty uzavřeno Podolské nábřeží v Praze 2. Dvojice mužů tehdy z Vltavy vytáhla předmět, který odborníci vyhodnotili jako ostrý ruční granát vzor 21. Nábřeží bylo nepřístupné rovněž zhruba hodinu a půl.

Starou munici našel v neděli také hledač s detektorem kovů v okrajové části Pardubic. Pyrotechnik při prohledání lokality zajistil směs ručních granátů, dělostřelecké munice, zapalovačů a nábojů do pěchotních zbraní v celkovém počtu asi 50 kusů. Protože převoz k likvidaci nebyl bezpečný, rozhodl o odpálení nálezu na nejbližším možném místě.

Autor: ČTK

  Policie prověřuje milost, kterou prezident Zeman loni v září udělil olomouckému podnikateli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com