Blatný navrhne, aby ČR nabídla kapacity v nemocnicích

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes vládě navrhne, aby Česká republika nabídla okolním zemím volné kapacity v nemocnicích. K dispozici je asi 50 lůžek, napsal ministr na twitteru. V minulých měsících nabídlo Česku pomoc s pacienty s covidem-19 Německo a Polsko, nakonec byla převezena do zahraničí jedna pacientka.

„Situace u nás se v řadě krajů mírně zlepšuje. I proto dnes vládě navrhnu, abychom okolním zemím nabídli pomoc a možnost využít volné kapacity v našich nemocnicích. K dispozici máme nyní okolo 50 lůžek,“ napsal ministr.

Karlovarský kraj, který poslední vlna koronavirové epidemie postihla nejvíc, žádal o pomoc s převozem pacientů do zahraničí už od začátku ledna. Vláda s tím souhlasila až na konci února. Informace českých a německých úřadů se rozcházely v tom, kolik lůžek bylo českým pacientům nabídnuto.

V prvních měsících letošního roku tak byly z nejpostiženějších okresů v Karlovarském, ale i Královéhradeckém nebo Pardubickém kraji nakažení pacienti převážení letecky do jiných nemocnic v ČR. V době, kdy byla situace nejhorší, pro to byly vyčleněny dva záchranářské vrtulníky. Mezi bližšími kraji převážely pacienty také sanitní vozy, organizováno bylo i několik hromadných převozů.

Autor: ČTK

  Arenberger: Masivní sekvenování začne od příštího týdne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com