Dostanu ČSSD do Sněmovny, nebudu spát, sliboval Hamáček po zvolení předsedou

Jan Hamáček obhájil pozici předsedy sociální demokracie, získal 140 hlasů z 270 možných. Jeho hlavní protikandidát Tomáš Petříček dostal 95 hlasů. Třetí zájemce o vedení strany, poslankyně Kateřina Valachová, přesvědčila 23 delegátů. Prvním místopředsedou byl zvolen Roman Onderka, který podporoval Hamáčka. Porazil tak Břetislava Štefana.

„Já vám chci všem poděkovat za důvěru, chci všem poděkovat za otevřenou a přímou diskusi a chci slíbit, že to, co jsem dnes slíbil, začnu okamžitě realizovat,“ reagoval na své znovuzvolení Hamáček. Upozornil, že všechny čeká půl roku tvrdé práce do podzimních parlamentních voleb.

„Věřím, že se v kampani můžu spolehnout na každého z vás. Ať jste volili kohokoliv. Sociální demokracie je jedna. A tato sociální demokracie bude na podzim zápasit o naše voliče. Já jsem připraven udělat maximum. Jsem připraven nespat, jsem připraven pracovat na sto procent. Věřím, že to vidíte stejně. Pojďme do toho, zvládneme to. Já jsem slíbil, že ČSSD do sněmovny dovedu. A na tom trvám,“ prohlásil v děkovací řeči Hamáček, kterému pogratulovali i jeho protikandidáti – Tomáš Petříček a Kateřina Valachová.

Přes 250 delegátů on-line sjezdu ČSSD mělo v prvním kole voleb na výběr právě z těchto tří adeptů, kteří shodně naléhali na delegáty, že každý z nich přinese straně úspěch. Větší část pátečního jednání, které volbě předsedy předcházelo, věnovala sociální demokracie debatě, ve které řada členů dosavadní Hamáčkovu politiku kritizovala.

Nevěří nám vlastní lidé…

Hamáčkův vyzyvatel – ministr zahraničí Tomáš Petříček – se do staronového předsedy strany opřel kvůli jeho narážkám, že chce Petříček udělat z ČSSD oranžovou TOP 09. „Urazil tím nejen mě, ale hlavně lidi, kteří za mnou stojí a kteří v regionech, ve městech, v obcích každý den tvrdě pracují, přestože se jim často z Prahy nedostane ani dík. Ujišťuji vás, že ani já ani můj tým ze sociální demokracie oranžovou TOP 09 neuděláme,“ tvrdil Petříček, který sliboval, že z ČSSD neudělá ani béčko hnutí ANO.  „Proto jasně říkám, s ANO po volbách už nikdy. Jen hlupák, jen blbec by třikrát opakoval stejné chyby a potřetí by vlezl do stejné řeky,“ uvedl Petříček.

Kateřina Valachová si pomohla citátem Václava Havla, který jako prezident mluvil v novoročním projevu v roce 1990 o tom, jak země nevzkvétá. „Naše země už zase nevzkvétá. A nevzkvétá ani naše strana. Je v největší krizi od svého obnovení po sametové revoluci,“ prohlásila a upozorňovala, že ČSSD přišla za poslední tři roky téměř o polovinu voličů.

  Tvrdík v Pekingu požádal čínského premiéra o přímé letecké spojení s Prahou

„Co s tím, když nám nevěří ani vlastní lidé? Můžeme střílet od boku, témata za tématem a čekat, která zaberou. A když procenta nepůjdou nahoru, tak slibme ještě něco a pak ještě něco. Jak skončíme? Jako směšné figurky, které budou vykřikovat: „Ne pět, ale deset týdnů dovolené! Ne byt pro každého, ale dva byty! A k tomu třeba ještě věčné mládí,“ říkala ironicky Valachová.

S nejostřejšími projevy vystoupili například přední členové strany, dlouholetý senátor Petr Vícha či místopředseda Michal Šmarda. Vícha srovnal situaci ČSSD se sebevrahem, který padá z šestnáctého patra dolů a teď je přibližně ve třetím. Podle něj bylo sebevraždou vstupovat do vlády s ANO. Šmarda kritizoval přístup spolustraníků, kteří podle něj nedokázali vyvodit důsledky z volebních porážek v krajských volbách.

„Jsem naštvaný, že jsme v sobě nedokázali najít sílu, abychom férově a na rovinu zhodnotili výsledky voleb, které jsme zažili v minulém roce. Nějak jsme přehlédli, že jsme v evropských volbách nedostali ani čtyři procenta, a nějak jsme také přehlédli, že jsme katastrofálně neuspěli ve volbách krajských. To nebyly neúspěchy, to přece nebylo klopýtnutí, to přece nebylo zaváhání, to byl strašný průšvih,“ sdělil Šmarda.

Podobně mluvil také bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který tvrdě kritizoval Hamáčka i celou vládu. „Toto je suverénně nejhorší vláda,“ prohlásil Němeček a připomněl například velké množství lidí, kteří zemřeli na covid. Podle jeho názoru měla sociální demokracie dávno z vlády odejít. „Jsme ve vládě, která rabuje veřejné finance. Kdo na to první doplatí? Naši voliči,“ pokračoval rozčileně Němeček.

Velmi ostré kritice podrobil Hamáčka také Milan Chovanec, bývalý ministr vnitra a poslanec, který se vzdal mandátu poté, co se ČSSD rozhodla vstoupit do vlády s ANO. „Byla chyba do vlády vstoupit a je chyba ve vládě zůstávat, pokud má být ČSSD uvěřitelná. Naposledy jsem cítil energii u členů ČSSD na sjezdu, kdy jsme říkali, že nejdeme do vlády s ANO,“ prohlásil Chovanec, podle kterého měla jít strana do opozice.

Vyčítal Hamáčkovi také to, že několikrát hrozil, že strana odejde z vlády, ale nikdy to neudělala. „Kdybych měl dvacet rukou, tak by mně ani prsty nestačily na všech těchto rukou, když si vzpomenete, kolikrát jsme dali nepřekročitelné mantinely, něco, za co už nepůjdeme, něco, co je absolutně nepřekročitelné. A vždy jsme od toho utekli. Kdo nás má volit? Proč nás mají lidi volit?“ zeptal se Chovanec.

  Soudce: Žalobci se v kauze Čapí hnízdo odklonili od podstaty případu

Našli se i obránci Hamáčkovy politiky

Naopak někteří členové Hamáčkovo vedení hájili. Byl mezi nimi například Michal Pícl, šéf poradců ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové.

„Nám se ve vládě podařilo mnoho věcí, mnoho věcí se podařilo například Janě Maláčové. Není pravda, že jsme nic neudělali pro lidi. Navýšili jsme minimální mzdu, Andrej Babiš byl vždy proti. Podařilo se nám navýšení důchodů nad limit zákonné valorizace, seniorům jsme reálně přidali. A ještě to byla obrovská bitva našich ministrů,“ namítal Pícl.

Značně emotivně hájil Hamáčka také poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke. „Je potřeba brát věci objektivně.  Nemůže přece za všechno jenom Honza Hamáček. Nemůže! Tak dlouho jsme kritizovali Babiše, až jsme se z dvaceti procent prokritizovali na sedm. Už tři roky se bavíme o tom, jestli máme být ve vládě. Už to nikoho nebaví, a nebaví to ani voliče,“ uvedl Birke, který prosil spolustraníky, aby na nikoho neházeli vinu.

„Neříkejme, že za to může někdo jiný, že za to může Hamáček. Ne! Máme před sebou šest měsíců do voleb a já vás chci poprosit, abychom se přestali napadat a hádat. Abychom se sjednotili. Jsem přesvědčený, že Honza, který má podporu 45 až 48 procent lidí, by nás měl vést,“ přimlouval se za Hamáčka.

Vzpomeňme si, jakou stranu jsem přebíral, hájil se Hamáček

Samotný Hamáček přiznával, že působení v čele strany je obtížnější, než čekal. Stejně jako to, aby strana měla větší podporu veřejnosti. „Přiznávám, byl jsem přesvědčen, že to půjde rychleji. Přestože jsem věděl, že ta cesta zpátky bude těžká. Je to ještě těžší, než jsem čekal. A jak mě znáte, nejsem nějaký lehkomyslný optimista. Já jsem věděl, že to nebude sprint, ale čekal jsem běh na dlouhou trať. V reálu je z toho desetiboj, který stále probíhá,“ pronesl.

Obhajoval zároveň své působení v čele strany. „Vzpomeňme si, jakou stranu jsem přebíral. Stranu, která spadla z dvaceti procent na sedm, stranu, kterou voliči odepsali jako rozhádanou partaj, která nehájí jejich zájmy. Hádky přes média možná bavily novináře, ale potápěly nás hlouběji a hlouběji. Pamatujete, jak se jednotlivá křídla ničila v přímém přenosu?“ položil si otázku a vzápětí na ni sám odpovídal.

  Ve východní části Čech hrozí dopoledne záplavy

V tomto duchu vystupoval také krátce před sjezdem, kdy Mladí sociální demokraté uspořádali vůbec největší on-line debatu kandidátů na předsedu a některých dalších zástupců ČSSD. Kromě jiného bylo zřejmé, že Hamáček se bude snažit delegáty sjezdu, stejně jako následně voliče, přesvědčovat mimo jiné tím, že má program na příští měsíce.

„Sociální demokracie ví, co má dělat po covidu. Stejně tak ví, že je tady třeba zavést spravedlivý daňový systém, aby všechno neplatili jenom zaměstnanci, ale také banky, nadnárodní společnosti a podobní další. Sociální demokracie se postará díky zákonu o dostupném bydlení o nájemní a družstevní bydlení, sociální demokracie ochrání pracovní místa a sociální demokracie zajistí dostupné veřejné služby,“ prohlásil šéf ČSSD.

ČSSD nechtěla jednat od počítače

Nynější „počítačový“ sjezd sociální demokracie znamená, že delegáti museli oželet společné osobní setkání v Hradci Králové, kam se sociální demokraté nejčastěji sjížděli na stranické sjezdy. Museli se obejít také bez pověstných tradičních řízků s bramborovým salátem, které k těmto akcím patřily stejně jako hloučky delegátů, kteří se navzájem přesvědčovali, komu je výhodnější dát ve volbách hlas.

Sjezd této tradiční politické strany je tak poprvé ve více než 130 leté tradici on-line. Původně měla být akce v lednu, ale ČSSD ho odsouvala právě proto, že chtěla, aby se její členové sešli tváří v tvář právě v Hradci Králové. Jenže opatření proti covidu nadále nedovolují větší setkávání a část straníků už nechtěla volbu vedení odsouvat.

Jen pro představu, volební výsledky ČSSD v poslední době jsou následující: komunální volby 2018 – zisk pouhých 5,17 procenta hlasů, ztráta téměř poloviny mandátů i mnoha dřívějších pozic na radnicích. Volby do Evropského parlamentu v roce 2019 – výsledek 3,95 procenta znamenal, že strana nezískala ani jediné křeslo. Senátní volby 2020 – ani v jednom z 27 mandátů nevyhrál zástupce ČSSD, takže strana výrazně oslabila i v horní parlamentní komoře.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com