Koronavirus jen tak nezmizí. ‚Je důležité připravit očkovací strategii na další roky,‘ uvedl Babiš

irozhlas.cz

Česko bude muset podle premiéra Andreje Babiše (ANO) od října připravit strategii očkování proti covidu-19 na léta 2022 a 2023. Důvodem jsou mutace koronaviru, kvůli kterým zřejmě bude nutné obyvatele v budoucnu přeočkovat. Babiš to řekl po páteční prohlídce očkovacího centra v hale O2 universum.

Na ministerstvu zdravotnictví by měl vzniknout kvalifikovaný tým, který bude mít na starosti očkování. „Poprosil jsem ministra zdravotnictví, aby vznikla speciální očkovací skupina,“ komentoval Babiš.

Podle jednání s šéfkou Evropské komise Babiš uvedl, že se dá očekávat, že tu koronavirus bude ještě několik let. „Je proto důležité připravit strategii pro roky 2022 a 2023.“ Za očkování je nyní na ministerstvu zodpovědná národní koordinátorka Kateřina Baťhová, která chce ve funkci skončit.

Česká republika měla původně na duben přislíbeno 2,6 milionu vakcín, kvůli krácení dodávek a změnám v přerozdělení v rámci kvartálu jich ale bude jen 1,56 milionu, řekl Babiš při pátečním testu pražského očkovacího centra.

Významné krácení se podle něj týká především firmy AstraZeneca. Dodal, že celkově má ČR objednáno 27 milionů vakcín pro 14,5 milionu lidí. Kvůli nedostatku vakcín bude očkovací centrum v O2 universum otevřeno až na začátku května, tedy asi o měsíc později, než se předpokládalo.

Baťhová oznámila, že rezignuje na svoji funkci krátce poté, co byl ve středu z funkce ministra zdravotnictví odvolán Jan Blatný (za ANO).

Blatného nástupce Petr Arenberger (za ANO) se s Baťhovou podle pátečním vyjádření domluvil, že se bude očkování věnovat do doby, než vznikne kvalifikovaný tým, který by od ní agendu převzal. Příští týden Baťhová nastíní, jak by taková skupina měla vypadat. „My jí poskytneme maximální podporu, aby se práce přesunula na kvalifikovaný tým, který se takto vytvoří,“ řekl Arenberger. Podle něj by měla ve funkci zůstat nejdéle do konce června.

  Vystrčil míří na Ukrajinu, ve vlaku s ním jede i šéf polského Senátu

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com