Petříček: ‚Odcházím se vztyčenou hlavou.‘ Zahraničí zatím povede ministr vnitra Hamáček

export.cz

Na víkendovém sjezdu kandidoval na předsedu strany, v pondělí Tomáše Petříčka (ČSSD) předseda ČSSD Jan Hamáček odvolal z pozice ministra zahraničních věcí. „Odcházím se vztyčenou hlavou,“ řekl k tomu končící šéf české diplomacie. Jeho místo nabídl vicepremiér Hamáček ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), ten se však zatím rozhoduje. Resort tak provizorně povede sám Hamáček. Zaorálka má na ministerstvu kultury vystřídat Jan Birke (ČSSD).

„O mém odvolání se v minulosti opakovaně spekulovalo. Byla to taková paní Columbová – všichni o ní mluvili, ale nikdo ji nikdy neviděl. Teď už ale spekulace můžu potvrdit,“ začal brífink odcházenící ministr Petříček (ČSSD).

Ke své práci v pozici ministra podle svých slov nezaznamenal kritiku. „Vnímám to, že je to politické rozhodnutí, a respektuji, že nové vedení ČSSD ho chce učinit. S tím, že vše ohledně odvolání by mělo proběhnout během pondělka,“ sdělil novinářům.

„Není tajemstvím, že jsem dlouhodobě Hradu a prezidentovi trnem v oku. V poslední době zejména z konkrétních důvodů, jako jsou Dukovany, kdy říkám, že bezpečnost je na prvním místě, nebo otázka očkování, kdy opět říkám, že bezpečnost a zdraví našich občanů je zásadní,“ uvedl Petříček.

Zároveň uvedl, že z pozice šéfa české diplomacie „odchází se vztyčenou hlavou“. „Za své kroky v posledních třech letech se nestydím. Vždy jsem prosazoval proevropskou a prozápadní orientaci České republiky. Povedly se nám velké kroky,“ prohlásil s tím, že některé věci, jako je například covid pas, se mu nepodařilo dotáhnout do konce.

Po konci ve funkci se chce věnovat hlavně rodině, už prý ale dostává pracovní nabídky. „Do konce dubna je budu zvažovat,“ řekl.

Málo srozumitelná ČSSD

Vicepremiér Hamáček se podle svých odvolání Petříčka navrhl, protože s ním byla strana málo srozumitelná. „To, co nabídl pan Petříček (na pátečním zjezdi sociálních demokratů – pozn. red.), podporu nezískalo. Pokud má sociální demokracie uspět na podzim ve volbách, musí být srozumitelná a nemluvit více hlasy,“ uvedl v pondělí po poledni.

  Stříž: Uzavření dohody o vině a trestu není kupčení se spravedlností

Petříčkovo místo šéf ČSSD nabídl současnému ministrovi kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). Toho by měl zase vystřídat Jan Birke, starosta Náchoda.

Jenže Zaorálkovi se zatím do čela české diplomacie nechce, resort tak provizorně povede sám ministr vnitra Hamáček. „Rozhodně tu věc nebudu protahovat, až se pan Zaorálek rozhodne,“ řekl k tomu staronový předseda ČSSD.

Ministrem zahraničí se stal Petříček v polovině října 2018, téměř čtyři měsíce po jmenování vlády, předtím vedl resort šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Prezident Miloš Zeman totiž odmítl jmenovat šéfem diplomacie původního kandidáta ČSSD, europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) s odkazem na to, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a českou proizraelskou politiku. Také Petříček v čele resortu několikrát čelil Zemanově kritice.

Petříček neuspěl v páteční volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti Janu Hamáčkovi a poslankyni Kateřině Valachové.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com