Exšéf generálního štábu: ‚Rusko nemá jiné mechanismy než násilí.‘ Opozice žádá další kroky

Možnou účast ruské tajné služby na výbuchu muničního areálu ve Vrběticích před několika lety srovnává bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý s vojenským napadením země. Řekl to v České televizi. Česko by se podle něj mělo snažit vyvázat ze závislosti na Rusku třeba v oblasti vojenské techniky a mimo jiné ho vyloučit z tendru na dostavbu Dukovan. Také opozice vyzývá k dalším krokům.

Účast Ruska na výbuchu by se dala podle Jiřího Šedivého přirovnat až k „vojenskému napadnutí našeho území a narušení naší suverenity“.

„Je něco, co mnoho posledních let neznáme a například jen ten druhý výbuch, který ve Vrběticích proběhl, byl téměř nevysvětlitelný. Pokud je to pravda, tak je vidět, že Rusko opravdu nemá žádné jiné mechanismy než násilí. Na to musíme velmi rezolutně reagovat,“ řekl Šedivý.

Smyslem akce podle něj mohla být destabilizace situace na českém území v rovině politické i některých dalších.

Vystoupení premiéra a vicepremiéra na mimořádné tiskové konferenci podle Šedivého svědčí o tom, že k takovému aktivnímu vstupu ruských důstojníků na českém území skutečně došlo. „Česko se podle toho musí chovat, bylo to jasný vojenský útok na naše suverénní území,“ uvedl.

Šedivý řekl, že Rusko se snaží svými aktivitami narušit soudržnost různých států, kromě Ukrajiny podle něj například Estonska. Ruští špioni jsou aktivní v Bulharsku, Itálii i v ČR, uvedl. “Intenzivně se zajímají o to, co se děje v jiných státech, a snaží se dění v nich i ve svůj prospěch ovlivnit,“ řekl.

Babiš a Hamáček také oznámili, že z Česka bude vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. ČR musí opustit do 48 hodin. “Myslím, že to je jen první reakce. Měli bychom se komplexně zabývat vztahem k Rusku,“ uvedl Šedivý.

  Rusko zaplatí za všechny oběti stalinského hladomoru, prohlásil Kyjev

„Pokud dnes má naše armáda ještě poměrně velké množství bývalé sovětské nebo ruské techniky (…), měli bychom to zvážit a najít takové řešení, které nás odpoutá od Ruska. Debata o jaderné elektrárně, myslím, by měla být v tomto případě úplně ukončena,“ uvedl Šedivý a dodal, že možná budou postiženi i někteří podnikatelé, ale suverenita země je podle něj důležitější.

Teroristický útok?

Opozice vyzývá k rychlému jednání. Podle šéfa ODS Patra Fialy se jedná z strany ruska o nepřijatelné kroky. „Vláda musí jednat razantně a ochránit občany ČR Nejde to nazvat jinak než akt nepřátelství a státního terorismu. Česká republika bude muset reagovat nejen vyhoštěním 18 diplomatů, ale i dalšími ráznými kroky,“ vyzval Fiala na twitteru.

Také předseda Pirátské strany Ivan Bartoš očekává, že další kroky budou následovat. „Pirátští poslanci požadují svolání bezpečnostního výboru sněmovny,“ napsal na sociální síti.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka označil výbuch skladu za „teroristický útok“. „Ruské služby spáchaly výbuch muničního skladu ve Vrběticích, nesou zodpovědnost za 2 mrtvé táty a za škodu přesahující 1 miliardu korun,“ připomněl následky výbuchu.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, vyzvala premiéra Andreje Babiše ke svolání summitu Evropské unie. „Mělo by se jednat o společném postupu, jak to učinila (britská premiérka) Theresa Mayová po otravě Sergeje Skripala,“ myslí si politička.

Autor: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com