Za výbuchy muničních skladů stojí ruští agenti GRU

Policie podezřívá dva členy ruské vojenské zpravodajské služby Anatolije Chepiga a Alexandra Miškina, že mohli být za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Při masivním výbuchu 50 tun munice v říjnu 2014 byli zabiti dva občané České republiky, Vratislav Havránek a Luděk Petřík, a několik obcí bylo evakuováno. Předseda vlády Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček to řekli na sobotní tiskové konferenci s tím, že Česká republika vyloučí 18 ruských diplomatů v reakci na ohlášená ujednání. O pět let později byli Chepig a Mishkin nalezeni jako ruští agenti, kteří se neúspěšně pokusili zavraždit dvojitého špiona Sergeje Skripala v Salisbury ve Velké Británii za pomoci nováčka v boji proti paralyzující látce.

V GRU spolupracuje Čepiga s Miškinem ve specializované jednotce číslo 29155, která provádí brutální akce v zahraničí. Policie, konkrétněji Národní středisko pro organizovaný zločin, na tomto případu spolupracovala mnoho let společně s kontrarozvědkou BIS a okresní prokuraturou v Brně. Detektivové dokázali v loňském roce dosáhnout dalšího pokroku na základě nových informací. Případ projednala před dvěma týdny vládní zpravodajská komise.

Policie potvrdila, že oba muži přijeli do České republiky z Moskvy plánovaným letem společnosti Aeroflot 13. října 2014. 16. října opustili zemi, zamířili do Rakouska a odtud odletěli zpět do Moskvy. Po vstupu do České republiky se oba osvědčili krycími pasy vydanými zpravodajskou službou GRU a později je použili při incidentu ve Velké Británii. Cestovní doklady byly vydávány pod pseudonymy Ruslan Boširov a Alexandr Petrov.

Veřejně oznámeným cílem cesty bylo navštívit předem rezervovaný vrbětický muniční sklad. Každý, kdo si přeje navštívit zařízení z obchodních důvodů, musí předem zaslat e-mail jeho správci s dotazem na časový rámec, do kterého chce přijet; pro cizince musí také poskytnout kopii svého pasu. Čepiga a Miškin dostali rozkaz poslat do Vrbětic e-mailem, který byl na základě odborných znalostí policie zbaven všech metadat. To znemožňuje přesně určit, odkud byl odeslán.

  Noci, kdy na Charkov dopadají ruské rakety, jsou děsivé, popisuje analytička

Je zřejmé, že oba během pobytu v České republice za sebou zametli stopy, nebo se chtěli co nejvíce vypátrat. Pas, který poslali do Vrbětic, se lišil od pasu, který překročili státní hranici. Opět se jedná o obálky, tentokrát vydané pod jmény Ruslan Tabarov (pro Chepigu) a Nikolai Popa (pro Mishkin). Po krátkém pobytu v Praze se Čepiga s Miškinem vydali na sever na Moravu, kde pobývali v malém ostravském hotelu. Provozovatel vydal povolení ke vstupu do Vrbětic s platností od 13. do 17. října. V 9:25 16. října explodoval muniční sklad č. 16. Policie dosud neprokázala přímé důkazy o tom, že oba skutečně vstoupili do komplexu fyzicky, ale věří, že tento předpoklad je vysoce realistický.

To bylo způsobeno jejich příchodem do České republiky v daném časovém období, přesunem na Moravu, kde se nachází sklad, vydáním žádosti o návštěvu a použitím krycího pasu, později proti němu bojovali ve Velké Británii. Dalším vodítkem jsou násilné akce, které byly dnes odhaleny, a všechny jsou zapojeny – méně známým případem je případ Salisbury.

Podle policie zde Čepiga a Miškin vykládali zbraně, když byli ve Vrběticích. Tyto zbraně koupí jeden z významných bulharských obchodníků se zbraněmi. Je zřejmé, že dodával zbraně Ukrajině, která byla ve válce s Ruskem. Podnikatel to měl prodat ukrajinské armádě a Moskva to rozhodně nechtěla. Pokud výbušné zařízení použité v zásilce zbraň zničí, způsobí to v očích jejích partnerů poškození obchodníkovi. Policie se proto zabývá verzemi, které se objevily u Čepiga a Miškina. „Výbušný systém nebyl objeven, protože oblast Vrbetice byla zcela zničena. K výbuchu nemusí dojít v České republice, ale pouze při následném transportu zbraní do jiné země,“ uvedl zdroj obeznámený s vyšetřováním.

  BUDOUCÍ SMĚŘOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLIKY V RÁMCI VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY

Pokud je tato hypotéza pravdivá, pak mohl sklad vybouchnout předčasně. Není vyloučeno, že zmínění zahynuvší zaměstnanci Havránek a Petřík mohli s materiálem manipulovat a tím explozi způsobit. Vrbětický areál si dlouhodobě pronajímá od státního podniku Vojenský technický ústav společnost Imex Group.

Fakta prokázala, že jedním z důležitých cílů Gruzie je bulharský obchodník se zbraněmi Emilian Gebrev (Emilian Gebrev). V roce 2015 provedla mezinárodní zpravodajská organizace Bellingcat a bulharská policie vyšetřování, které to později potvrdilo. Ruský zpravodajský personál se zúčastní dvou pokusů otrávit podnikatele. Bylo to poprvé, co se to stalo v hlavním městě Sofii, a podruhé se to stalo v letním domě u Černého moře o měsíc později. V květnu 2015 se Gebrev najednou necítil dobře a začal pořádat večeři v luxusní restauraci v centru bulharského hlavního města. Oči měl potřísněné krví a další den upadl do kómatu. Lékař zjistil, že obchodníka někdo otrávil dvěma jeho společníky. O rok později se vyšetřovatelům nepodařilo najít pachatele útoku. Znovu však otevřeli případ, kdy byl v roce 2018 otráven Sergej Skripal.

Bulharská prokuratura tehdy získala nové informace a obvinila z pokusu o vraždu Gebreva dva ruské občany spojené s GRU. Motiv atentátu zůstal nevyřešen, nejčastěji se spekulovalo o tom, že Gebrevovo impérium dodávalo zbraně ukrajinskému ministerstvu vnitra a Národní gardě, jejíž členové bojovali ve válce na Donbasu proti proruským separatistům.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com