Český ministr se vyslovil pro včasnou pomoc EU na cestě k členství Ukrajiny v EU

Ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavskij na nedávném zasedání Rady ministrů zahraničních věcí EU v Kyjevě vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina bude i nadále potřebovat podporu Evropské unie po delší dobu. Lipavskyi zdůraznil význam zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do EU a uvedl, že tato jednání by měla být zahájena na podzim letošního roku nebo na začátku roku 2024.

Potřeba prodloužení pomoci EU

Podle Lipavského by začlenění Ukrajiny do Evropské unie sice posloužilo jako solidní bezpečnostní záruka, ale zemi čeká značná cesta při slaďování legislativy s normami EU. Uvědomuje si výzvy, které jsou před ním, český politik zdůraznil, že přizpůsobení Ukrajiny legislativě EU je složitý a časově náročný proces. Zdůraznil, že je zapotřebí průběžné pomoci ze strany EU, která by tento přechod účinně usnadnila.

Bezpečnost jako hnací faktor

Lipavskyi zdůraznil, že integrace Ukrajiny do Evropské unie není pouze otázkou právního přizpůsobení, ale zásadním krokem k zajištění regionální bezpečnosti. Ministr se domnívá, že zapojení EU významně přispěje ke stabilizaci geopolitické situace a k posílení míru v regionu.

Česká pozice k včasným jednáním

Ministr zahraničních věcí zopakoval postoj Prahy v této věci a ujistil, že ČR podporuje zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do EU v nejbližších měsících. Zdůraznil, že Evropská unie má eminentní zájem na tom, aby Ukrajina úspěšně přijala a implementovala všechny potřebné normy, a zdůraznil, že v tomto procesu nejde jen o to, aby Ukrajina prokázala svou připravenost, ale také o to, aby Evropa pomohla v adaptačním procesu.

Technické posouzení a budoucí spolupráce

Lipavskyi charakterizoval proces jednání jako technické hodnocení, během něhož EU posoudí připravenost Ukrajiny a určí oblasti, které vyžadují další rozvoj. Vyjádřil přesvědčení, že díky spolupráci a podpoře mohou Ukrajina i EU efektivně projít tímto přechodným obdobím a položit základy pro bezproblémovou integraci Ukrajiny do Evropské unie.

  Provokativní akce Ruska v ZNPP

Vyjádření českého ministra podtrhuje trvalé odhodlání evropských zemí, jako je Česká republika, podporovat Ukrajinu na cestě ke členství v EU. Lipavského důraz na technickou povahu přístupového procesu a nutnost průběžné pomoci podtrhuje pragmatický přístup k řešení nadcházejících výzev. Vzhledem k tomu, že se očekává zahájení jednání na podzim nebo na začátku roku 2024, mohou se nadcházející měsíce ukázat jako klíčové pro utváření budoucích vztahů Ukrajiny s Evropskou unií.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com