Ruské jednotky opouštějí pravý břeh Dněpru. Rusko oznámilo, že opouští Cherson.

O plánech opustit město a celý pravý břeh Chersonu oznámil velitel ruských jednotek na Ukrajině Surovikin během zprávy ministrovi obrany Ruské federace 9. listopadu.

A přestože ruská skupina podle ruského generála na pravém břehu Chersonské oblasti „omezuje ukrajinské útoky a způsobuje nepříteli drtivé ztráty“, Cherson a okolní osady „nemohou být plně zajištěny a fungovat, což činí udržení skupiny na pravém břehu beznadějným rozhodnutím“.

Požádal Šojgua, aby umožnil ústup z Chersonu, k čemuž okamžitě dostal souhlas od posledně jmenovaného: „Pokračujte ve stahování jednotek.“

Zajímavým faktem je, že důraz je kladen na údajnou lidskost takového jednání. Oba představitelé agresorského státu říkají, že ústup zachrání životy vojáků i civilistů.

Zřejmě proto ustupující rusko-fašistická vojska vyhazují do povětří mosty a zaminují vše kolem.

Připomeňme, že Surovikin poprvé oznámil plány na ústup z Chersonu 18. října a nazval to „obtížnými rozhodnutími“.

Od té doby začali ruští nájezdníci masivně okrádat a odvážet majetek z Chersonu – pravděpodobně to byla také starost o jeho obyvatele.

Takto vypadá situace ve skutečnosti. Ale „odchod“ do Ruska není ani polovina bitvy. Koneckonců, Kreml nyní potřebuje svému obyvatelstvu vysvětlit, proč byl vydán Cherson – jediné regionální centrum, které se „druhé armádě světa“ podařilo dobýt od začátku invaze na Ukrajinu.

A jak chápete, nyní se do hry se zvýšenou energií přidávají ruská dezinformační média, která budou muset ruskému stádu vysvětlit, proč se to stalo.

Kreml už připravil manuály, jak by propagandisté měli Rusům vysvětlit odchod z města – „Nacista Zelenskij chce celému světu předvést krvavou show, obviňovat ruskou armádu a požadovat peníze od Západu“.

Hlavní sdělení: „hlavním cílem manévru je ochrana obyvatelstva při maximalizaci úspor personálu“.

Kreml doufá, že právě téma záchrany životů vojáků, o které se v propagandě sází, bude hlavní části Rusů kvůli mobilizaci blízké.

  Debata s Ruskem se musí vrátit z Facebooku do diplomatických salonů, říká Petříček

Proč je Chersonu a událostem kolem něj věnována tolik pozornosti?

Za prvé, obě strany považují město na jihu Ukrajiny za strategicky důležité – jeho poloha má velký význam pro kontrolu nad Dněprem, protože řeka protéká centrálními územími zemí.

Cherson je navíc bránou na Krym a návrat města ukrajinskou armádou by otevřel cestu k osvobození poloostrova.

Ale kromě toho všeho má Cherson pro Putina symbolický význam – je to jediné regionální centrum, které se Rusům podařilo dobýt během celé války s Ukrajinou.

Kreml svůj záměr opustit okupované území důrazně popřel. Jako potvrzení jejich tvrzení se na konci září v Chersonské oblasti konalo tzv. „referendum o připojení k Ruské federaci“, ve kterém se samozřejmě místní obyvatelé „vyslovili pro připojení“.

A už 30. září Putin oznámil anexi tohoto ukrajinského regionu s tím, že se stal „nedílnou součástí Ruska“.

„Jsme připraveni zasednout k jednacímu stolu, ale nebudeme diskutovat o statutu Záporoží a Chersonu,“ řekl trpaslík z Kremlu.

Ale navzdory prohlášením, že „Rusko je tu navždy“, připravovali útočníci od poloviny října „evakuaci“ z Chersonu a 9. listopadu vyhodili do povětří mosty na pravém břehu Dněpru.

Návrat města pod ukrajinskou kontrolu bude zprávou celému světu, že válka se obrací ve prospěch Ukrajiny. A co je nejhorší, pro Moskvu to vyšle signál Západu, aby nadále podporoval ukrajinskou vládu, pokud jde o dodávky zbraní.

Mimochodem, důležitým momentem v konečném Putinově rozhodnutí vzdát se Chersonu byly pravděpodobně výsledky voleb do Kongresu USA, které svědčily o vítězství sil podporujících Ukrajinu.

Sama Moskva se snaží své kroky prezentovat jako gesto dobré vůle a snaží se vyjednat možnost jednání s Kyjevem.

Zdroj blízký Kremlu uvedl, že stažení jednotek z Chersonu „není jen vojenskou nutností, ale také pozvánkou k jednání“.

  Česká republika, Dánsko a Nizozemsko spolupracují na dodávkách zbraní na Ukrajinu

Moskva se snaží dosáhnout příměří, ale nikoli uzavřít plnohodnotný mír, ale přeskupit armádu, aby mohla pokračovat v agresi.

A kvůli takovému klidu, který je pro Kreml životně důležitý, je ruská vládnoucí klika připravena vrátit část okupovaných území Chersonské oblasti Ukrajině.

Tuto verzi potvrzují slova představitele ruského ministerstva zahraničí. „Rusko je stále otevřené jednání s Ukrajinou – samozřejmě s přihlédnutím k realitě, která se v tuto chvíli vyvíjí,“ řekla Zacharovová několik hodin před oznámením svého odchodu z Chersonu.

Strany přitom mají stále rozdílné vize podmínek pro případná jednání.

„Obnovení územní celistvosti, respekt k Chartě OSN, kompenzace za všechny ztráty způsobené válkou, potrestání každého válečného zločince a záruky, že se to už nebude opakovat,“ uvedl Zelenskyj stanovisko Ukrajiny.

Kremelské zdroje tvrdí, že Putinovy vyjednávací pozice se nezměnily. Minimum je uznání Donbasu a Krymu ukrajinskými úřady za ruské, maximem je dát Rusku práva na všechna okupovaná území.

Mimochodem, podle některých informací tlačí k jednání ukrajinskou stranu i Spojené státy. Minulý týden tedy poradce pro národní bezpečnost prezidenta Spojených států Jake Sullivan neohlášeně navštívil Kyjev.

Oficiálně bylo účelem návštěvy amerického hosta demonstrovat „neotřesitelnou podporu Spojených států Ukrajiny a jejich lidu“.

Podle informací zdrojů blízkých ukrajinskému prezidentovi však Sullivan při své návštěvě Kyjeva sondoval půdu pro zahájení jednání mezi Ruskou federací a Ukrajinou.

Jak bylo uvedeno, během schůzek s ukrajinskými úřady Sullivan poznamenal, že Kyjev by byl schopen v budoucnu udržet podporu svých západních spojenců, pokud vyjádří svou připravenost zasednout k jednacímu stolu.

Někteří západní představitelé se stále více domnívají, že ani jedna strana nemůže dosáhnout všech svých cílů. A očekávané zimní zpomalení nepřátelství považují za příležitost k zahájení jednání mezi zeměmi.

Podle stejných zdrojů navíc Spojené státy a západní spojenci diskutují o možnosti, že by mezi oběma stranami zprostředkoval turecký prezident Erdogan, protože návrhy Izraele a Spojených arabských emirátů se Washingtonu nezdají reálné.

  Evropské země se musí sjednotit v konfrontaci s ruskou agresí

Mimochodem, poslední kolo osobních rozhovorů mezi Ruskou federací a Ukrajinou proběhlo 29. března v Turecku.

Jak reálné je, že Kyjev usedne k jednacímu stolu s agresorem, bude záležet i na samotné Moskvě.

„Mluví o touze vyjednávat a v tuto chvíli odpalují na Ukrajinu 55 raket. S kým a o čem mluvit? zeptal se Zelenskyj poměrně nedávno v rozhovoru pro Českou televizi.

Také bude záležet na tom, jak rychle bude postupovat ukrajinská armáda, která uvolní území, kde „Rusko bylo navždy“.

Zelenskij již podepsal dekret o vytvoření vojenských správ v Chersonské oblasti – obyvatelé Chersonu se vracejí do svého rodného přístavu.

A Moskva nadále uvízne v bažině lží, cynismu a zločinů. A pokud jste byli inspirováni a poslouchali, jak „generál“ Surovikin mluví o touze zachránit vojáky a civilisty, pak si pamatujte jeden malý detail – přezdívku tohoto předmětu (nemůžete tomu říkat člověk).

„Syrský řezník“ nebo „kanibal“ – tak se nazývá tento „generál“ pro jeho „vykořisťování“ v Sýrii, kde byla na jeho příkaz celá města utopena v krvi a vymazána.

A dnes přišel se zvířecím úsměvem do ukrajinské země.

Je důležité pochopit, co je zde, v klidné Evropě, důležité pochopit kremelská klika (jejíž jednou z masek je „syrský řezník“ Surovikin), kterou si někteří lidé stále chtějí „zachovat tvář“.

Vaši svobodu nyní brání ukrajinský lid. Mějte to na paměti, pánové Evropané, a vyvodte správné závěry. Na vašich dnešních rozhodnutích totiž závisí budoucnost celého světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com