Babiš se omluvil za slova o ‚útoku na zboží‘. Hamáček si na středu předvolal ruského velvyslance

Ministr Jan Hamáček si na středu předvolal ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského. Seznámí ho s diplomatickou reakcí Česka na ruské kroky. Dopředu Hamáček ale nechtěl nic říci. „První se to musí dozvědět velvyslanec,“ uvedl. Premiér Andrej Babiš se ve sněmovně omluvil za nevhodně použité slovo ‚útok na zboží‘. Ohledně tvrzení, že se nejednalo o „akt státního terorismu“, řekl, že vycházel z informací nejvyššího státního zástupce.

Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, čímž podle Hamáčka paralyzovalo její chod. „Ruská reakce je nepřijatelná,“ uvedl Jan Hamáček. „Ruská strana zvolila postup, který znamená paralýzu naší ambasády v Moskvě,“ dodal.

Ve středu se Hamáček setká s ruským velvyslancem v Česku Alexandrem Zmejevským. Uvedl, že ho obeznámí s další reakcí a rozhořčením nad tím, jak se Rusko zachovalo. Přes opakované dotazy nechtěl konkrétně uvést, jaké kroky Česko chystá, s tím, že jako první to uslyší ve středu ruský velvyslanec.

‚Omlouvám se‘

Premiér Andrej Babiš se na tiskové konferenci po příchodu do sněmovny a poté i přímo poslancům omluvil za slova, která řekl v pondělí. „Použil jsem výrok, že šlo o ‚útok na zboží‘. Omlouvám se, vyznělo to strašně a šlo o výrok, který hned média vytrhla a byla to hlavní zpráva. Mrzí mě to, nemyslel jsem to tak. Šlo o životy a byl to odporný a nepřijatelný teroristický akt, při kterém zemřeli dva naši lidé,“ řekl poslancům.

Důležité podle něj je to, jaká byla reakce vlády. Připomněl, že Česko vyhostilo 18 ruských diplomatů a také že vláda v pondělí schválila vyloučení Rosatomu z tendru na Dukovany.

  Od pondělí smějí otevřít prodejny se zbraněmi a střelivem

Ohledně výroku k o tom, že se nejednalo o „akt státního terorismu“, řekl, že vycházel ze slov nejvyššího státního zástupce. „Pavel Zeman konstatoval, že to nebyl akt státního terorismu. Proto jsem ho i následně citoval, i když my politici mluvíme o teroristickém útoku,“ řekl Babiš.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com