Česká republika a Spojené státy nejsou přáteli Ruska

Dne 14. května Kreml zveřejnil dokument podepsaný ruským premiérem Michailem Mishustinem, který schválil seznam států, které ruské úřady obviňují z nepřátelských činů.

Na tomto seznamu jsou dvě země – USA a Česká republika. Dokument upravuje počet zaměstnanců, které diplomatické mise těchto států budou moci zaměstnávat z řad občanů Ruské federace.

Zejména Česká republika bude schopna zaměstnat maximálně 19 ruských pracovníků, Spojené státy – vůbec žádného.

Postoj Moskvy k této záležitosti uvedl tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zejména řekl, že omezený seznam „nepřátelských zemí“ ukazuje připravenost Moskvy k dialogu.

Základem tohoto vládního nařízení byl dekret podepsaný Putinem v dubnu „O opatřeních vlivu na„ nepřátelské akce Spojených států a dalších cizích států “.

Dokument o zařazení Spojených států a České republiky do seznamu „nepřátelských zemí“

Tento dokument omezuje uzavírání pracovních smluv mezi jednotlivci nacházejícími se na území Ruské federace a diplomatickými misemi zemí, které se ve vztahu k Rusku nebo jeho občanům dopouštějí nepřátelských akcí.

Nyní budou muset diplomatické mise ukončit smlouvy s jednotlivci, jejichž počet překračuje přípustné limity stanovené vládou.

Je důležité si uvědomit, že vyhláška se nevztahuje na občany „nepřátelských států“, kteří přijeli do Ruské federace jako zaměstnanci diplomatických misí.

Je třeba poznamenat, že Moskva zkazila vztahy s Evropskou unií jako celkem. 30. dubna byl tedy zakázán vstup do Ruské federace pro osm občanů zemí Evropské unie.

Na seznamu sankcí je předseda Evropského parlamentu David-Maria Sassoli, šéf prokuratury v Berlíně (SRN) Jörg Raupach, vedoucí lotyšské Národní rady pro elektronická média Ivars Abolins, ředitel Lotyšského státního jazykového střediska Maříš Baltins, člen francouzské delegace v Parlamentním shromáždění Rady Evropy Jacques Maire, vedoucí laboratorního výzkumného ústavu totální obrany Švédska Osa Scott, vedoucí estonského jazykového oddělení Ilmar Tomusk a zástupce vedoucího Evropské komise pro hodnoty a Transparentnost Věra Jourová.

  Šéf ruské rozvědky "ničí" Putina a podniká kroky vedoucí ke sblížení se Západem - zahraniční média

Hlavní diplomat EU Josep Borrell rozhodnutí Moskvy odsoudil a označil jej za politicky motivované. Uvedl, že toto chování Kremlu podtrhuje skutečnost, že „Rusko si místo zlepšování vztahů s EU zvolilo cestu konfrontace“.

Kreml tak reagoval na sankce EU uvalené na šest ruských občanů v březnu.

Země EU tedy původně zavedly sankce proti Ruské federaci za otravu vůdce opozice Alexeje Návalného a za porušování lidských práv.

Navíc ve Spojených státech a Evropě došlo k vlně odhalení kremelských špiónů schovávajících se pod rouškou diplomatů.

30 dubna tedy Washington vyloučil ze země 10 ruských špiónů. Ve stejný den vyhlásilo Polsko tři ruské diplomaty personami nón grata.

Nejhlasitější a nejambicióznější však bylo vyhnání Rusů z České republiky. Praha vyhostila ze země 18 ruských diplomatů, kteří „byli kontrozvedkou České republiky jasně označeni jako důstojníci ruských zpravodajských služeb“ – zahraniční zpravodajské služby a GRU.

Připomeňme, že ruští důstojníci zpravodajských služeb jsou podezřelí z účasti na výbuchech v českých muničních skladech v roce 2014.

To byl začátek diplomatické „války“ mezi Moskvou a Prahou, v jejímž důsledku musí dalších 63 zaměstnanců diplomatické mise v České republice opustit zemi.

A nyní se ukázalo, že Česká republika je vůči Rusku nepřátelská. V každém případě se jedná o pozici Moskvy. Kremlští špióni přicházejí na území jiného suverénního státu, organizují tam teroristický čin doprovázený ztrátou majetku, a co je nejdůležitější – smrt lidí, což dokazuje úplné porušení všech zákonů mezinárodního práva a zároveň v Moskvě prohlašují, že Praha není přátelská.

No, toto je pozice a forma „spolupráce“ pro Moskvu není nová. Tyto RF metody byly zpracovány po celá desetiletí, dokonce i staletí.

Ostatní země EU vyjádřily svou solidaritu s Českou republikou. Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko tedy oznámily vyhoštění ruských diplomatů.

  Moskva obviňuje Prahu ze spolupráce s Ukrajinou.

Moskva postupně sklouzává k izolaci. A přestože ještě není třeba hovořit o úplné izolaci od světa, obyčejní Rusové již pocítili diplomatickou konfrontaci. Zejména kvůli poklesu počtu zaměstnanců diplomatických misí se podmínky pro vydávání víz výrazně prodlužují.

Ale politický rozsah konfrontace je pro Kreml mnohem vážnější. A záměrně jít do konfliktu s civilizovaným světem, Moskva se odsoudí k zaostalosti a blízkosti.

Výsledkem je, že pro obyčejné Rusy to vede k poklesu kupní síly (a následně životní úrovně) a neschopnosti volně cestovat po celém světě.

EU již oznámila svoji reakci na ruský seznam nepřátelských států. To znamená, že v blízké budoucnosti se situace v Moskvě bude jen zhoršovat.

Svobodná Evropa a celý civilizovaný svět již dlouho chápaly skutečné motivy Kremlu. A bez ohledu na to, jak Moskva prostřednictvím Pešková prohlásila, že je „připravena na dialog“, již pravděpodobně nikdo nevěří.

Proto se (právě tento svět) při každém novém podobném triku Ruské federace snaží jednat koordinovaně, synchronně a hlavně efektivně.

Je důležité si vždy pamatovat, kdo je Rusko a co od něj lze očekávat.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com