Očkovací centra spoléhají na úhrady od pojišťoven. Část počítá se ztrátou

zpravy.aktualne.cz

V očkovacích centrech se očkují desítky tisíc lidí denně. Jenže nemocnice jejich provoz za miliony dotují ze svého. Stát potažmo kraje jim zaplatí jen základní vybavení a náklady na zřízení. Jinak nic. Nemocnice již nyní hlásí, že kvůli tomu skončí ve ztrátě.

Za jednoho naočkovaného pacienta dostanou očkovací centra 260 korun, dále dostávají 4-6 tisíc korun denně na provoz. Přesné náklady s očkováním se ale nedají zatím vyčíslit, řekla mluvčí FN Brno Veronika Plachá. Pod její nemocnici spadá očkovací centrum na brněnském výstavišti.

„V začátku jsme očkovali jen ve spojovacím krčku mezi pavilony. Bylo málo očkovaných, tak jsme ušetřili za energie a nevytápěli celý pavilon. Výdaje na energie se mění podle počasí, náklady ale také rostou se zvyšujícím se počtem očkovaných,“ vysvětlila mluvčí.

Do nákladů ale patří také použitý zdravotnický materiál nebo otevření další brány na výstavišti. „V celkovém součtu je tam mnoho položek, které jsou variabilní, nebo přibývají,“ podotkla Plachá. Podle ní se současné týdenní náklady pohybují v milionech. Plachá rovněž předpokládá, že nemocnice skončí ve ztrátě.

„Město se finančně nepodílí, ale dalo k dispozici prostory na výstavišti,“ doplnila Plachá. Největší položkou jsou podle ní ale stále energie a se zvyšujícím se počtem očkovaných i mzdové náklady. Od pojišťoven dosud FN Brno za provedená očkování dostala 36 milionů korun, uvedl resort zdravotnictví.

Kraj či město nepřispěli na očkovací centrum ani Fakultní nemocnici v Hradci Králové.  „Naše očkovací centrum funguje od 2. ledna 2021 a jeho provoz je zcela v režii nemocnice. Nemocnice na provoz centra žádný příspěvek od kraje či města neobdržela,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Ten také uvedl, že náklady ještě nejsou vyčíslené.

  Redaktor francouzského časopisu byl léta špión StB. Češi mu platili výdaje na milenky

Náklady postupně vyčísluje Oblastní nemocnici Kolín. „Celkové náklady na zřízení a provoz dvou očkovacích center v Kolíně a Kutné Hoře činily za první tři měsíce letošního roku asi 3 200 000 korun. Tyto náklady jsou kryty úhradami vakcinačních kódů od zdravotních pojišťoven,“ uvedla mluvčí kolínské nemocnice Stanislava Kubincová.

V očkovacím centru při nemocnici v Jablonci nad Nisou potřebují denně podat vakcínu alespoň třem stovkám lidí, aby se provoz zaplatil. „V našem centru platíme nájem 10 tisíc korun denně a včetně investic jsme na nule při 300 aplikacích každý den,“ napsal pro iDNES.cz ředitel nemocnice Vít Němeček.

Kraje očkovacím centrům platí základní věci

Většina nemocnic předpokládá, že kvůli nákladům na očkovací centra skončí ve ztrátě. Z vlastních zdrojů očkovací centrum financuje i Fakultní nemocnice v Praze.

I samotné kraje přiznávají, že očkovací centra jsou záležitostí nemocnic.  „Žádné z očkovacích center na území Karlovarského kraje kraj nebudoval, pouze pořizoval základní vybavení, protože očkovací centra sídlí v již existujících prostorách kulturních, sportovních a podobných zařízení,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Základní vybavení zaplatil například i Liberecký kraj. „Kraj nebudoval žádné očkovací centrum, přispěl pouze z krizového fondu páteřním nemocnicím a Léčebně respiračních nemocí Cvikov,“ komentoval mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Většina nemocnic a tedy i očkovacích center se shodla na tom, že provoz bude zajištěn do té doby, dokud bude o očkování zájem či bude dostatek vakcín.

Díra v rozpočtu po polní nemocnici

Problém s penězi nastal i u polní nemocnice v pražských Letňanech. V areálu PVA Expo Praha ji zřídila Fakultní nemocnice Bulovka. Celý provoz zařízení, které nepečovalo o žádného pacienta, vyšel na 90 milionů korun.

Mluvčí nemocnice Simona Krautová pro iDNES.cz uvedla, že alespoň část nákladů podle dohody žádají proplatit po ministerstvu zdravotnictví.

  Hlavní hygieničkou se má stát Svrčinová, která je pověřená výkonem funkce

„O finančních prostředcích nyní jednáme s ministerstvem financí,“ reagovala na dotaz iDNES.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. Že peníze půjdou od ministerstva financí, potvrdil pro server tn.cz tehdejší šéf resortu zdravotnictví Roman Prymula. Ministerstvo financí však nic proplatit nehodlá.

„Nemocnice Na Bulovce podepsala smlouvu se společností ABF o pronájmu areálu v Letňanech, proto by náklady za polní nemocnici měla primárně hradit tato nemocnice ze svého rozpočtu,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

„Nájem jsme platili na základě dohody s ministerstvem zdravotnictví, které tehdy řídil ministr Roman Prymula. Resort nám několikrát slíbil, že peníze pošle zpátky do našeho rozpočtu. A o vrácení dále jedná s ministerstvem financí,” řekl před několika dny Kvaček Deníku N, který na věc upozornil.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com