Čeští hokejisté porazili na MS s přehledem Brity 6:1

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v Lotyšsku tým Velké Británie přesvědčivě 6:1 a v průběžné tabulce základní skupiny A se vrátili na postupové pozice. Posunuli se před Dány a Švédy na čtvrté místo, všechny tři týmy mají nyní odehraných pět zápasů. Dánové, kteří jsou zpět jen kvůli horšímu skóre, se ještě dnes utkají s třetími Slováky.

V brance nastoupil v zahajovací sestavě poprvé v kariéře na MS Roman Will, jenž ale už před týdnem odchytal třetí třetinu v duelu se Švýcary, a mužstvo kouče Filipa Pešána mělo boj o důležité body pod kontrolou. Na začátku deváté minuty otevřel skóre Lukáš Klok, ve druhé třetině ho následovali další obránci Filip Hronek a Libor Šulák. Po polovině zápasu zvýšil útočník Filip Chytil, teprve pak se prosadil soupeř. Pojistky ve třetím dějství přidali Radan Lenc a druhým gólem v utkání Šulák.

V neděli bude mít národní tým den volna, v pondělí a v úterý ho pak čekají klíčové zápasy o postup do vyřazovacích bojů o medaile. V pondělí se utkají Češi s Dány, v úterý se Slováky. Obě utkání začnou shodně v 15:15 SELČ.

Velmi záhy se po Sekáčově srážce s gólmanem Whistlem hrálo čtyři na čtyři. Prostoru na ledě využil ve třetí minutě Špaček, který si vyjel zpoza branky do dobré pozice k zakončení, jenže těsně minul levou tyčku. V přečíslení o chvilku později Hronek hledal před prázdnou brankou Blümela, Kovář už chtěl dorážet do prázdné branky, ale Whistle ho zázračně zastavil.

Zadina v následné přesilovce zakončoval do odkryté branky, trefil ale clonícího Kováře. Na druhé straně Connoly poprvé více prověřil Willovu pozornost, Whistle na druhé straně vychytal Sekáče. Klok ale pak využil zacloněného výhledu britského gólmana a uklidnil český tým. Zvýšit mohl Smejkal, jenže Whistle byl proti. V 19. minutě nepohli stavem dorážející Hammond a chvilku po něm Stránský.

  Pardubice zdolaly po boji Třinec, v prodloužení rozhodl Poulíček

Druhá třetina rozhodla. Už po 33 sekundách Zadina vybojoval puk pro Hronka, který se parádně dostal do zakončení a nezaváhal. Šustra vzápětí v obrovské šanci zastavil levý beton strážce britské branky. V polovině 25. minuty už ale zacílil z kruhu zápěstím přesně Šulák.

Ve 28. minutě hráli Češi přesilovku a v jejím průběhu zazvonili na levou tyčku Špaček a Vrána. Ve 33. minutě měl ale naopak i trochu štěstí při zakončení z velkého úhlu Chytil. Jen 23 sekund před druhou přestávkou potrestal Myers prohřešek Šustra a připravil Willa o čisté konto.

Třetí třetina se přesto dohrávala už tak trochu z povinnosti. Whistle ve 49. minutě přenechal místo v brankovišti jedničce britského výběru Bownsovi, jehož po chvilce ani na dva pokusy nepřekonal Sklenička. V 52. minutě mu ale nedal šanci Lenc, který z prostoru mezi kruhy zaznamenal první gól na světovém šampionátu. Výsledek pak završil Šulák.

ČR – Velká Británie 6:1 (1:0, 3:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 9. Klok (M. Špaček), 21. Hronek (Zadina), 25. Šulák (M. Špaček, Sekáč), 33. Chytil (D. Musil), 52. Lenc (R. Hanzl), 58. Šulák (R. Hanzl, Klok) – 40. Myers (Richardson, Kirk). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Nord – Lundgren (oba Švéd.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:3, navíc Clements (Velká Británie) 10 min. Využití: 0:1. Bez diváků.

ČR: Will – Hronek, D. Musil, Klok, Sklenička, Šustr, Šulák, Hájek – Zadina, Jan Kovář, D. Kubalík – J. Vrána, Chytil, Sekáč – Lenc, M. Špaček, M. Stránský – Flek, R. Hanzl, Smejkal – Blümel. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Velká Británie: Whistle (49. Bowns) – Richardson, Tetlow, D. Phillips, O’Connor, Clements, Ehrhardt, S. Jones – Dowd, Connolly, Kirk – Hammond, Perlini, Lake – Davies, Myers, J. Phillips – Betteridge, Lachowicz, Ferrara – Long. Trenéři: Corey Neilson a Adam Keefe.

  Jágr se sejde s primátorem, který jeho klub podrobil tvrdé kritice

Tabulka:

1. Rusko 4 3 0 0 1 15:7 9
2. Švýcarsko 4 3 0 0 1 14:10 9
3. Slovensko 4 3 0 0 1 11:12 9
4. ČR 5 2 1 0 2 18:14 8
5. Dánsko 5 2 1 0 2 12:11 8
6. Švédsko 5 2 0 0 3 16:10 6
7. Bělorusko 5 1 0 1 3 10:17 4
8. V. Británie 6 1 0 1 4 10:25 4

 

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com