Běloruská opoziční vůdkyně Cichanouská přijela do Polska, návštěva skončila vnitropolitickými spory

ct24.ceskatelevize.cz/

Návštěva vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské v Polsku skončila ostrými vnitropolitickými hádkami. Vicemaršálek Sejmu Ryszard Terlecki z vládnoucí koalice Cichanouskou kritizoval za to, že se účastní akcí polské opozice.

Ryszard Terlecki na sociálních sítích napsal, že pokud Cichanouská hodlá dělat reklamu antidemokratické polské opozici a chce vystupovat na jejích mítincích, ať si pomoc hledá v Moskvě.

„Podporujeme jen tu běloruskou opozici, která nevystupuje na straně našich protivníků,“ napsal vicemaršálek Sejmu a spustil tím lavinu reakcí. Sama Cichanouská v odpovědi požádala, aby ji polští politici laskavě nezatahovali do vnitřních sporů.

Cichanouská se ve Varšavě zúčastnila odhalení pomníku hnutí Solidarita za přítomnosti polských opozičních politiků a pojede také na letní mládežnickou akci Campus Polska organizovanou primátorem hlavního města Rafalem Trzaskowským.

Představitelka běloruské opozice se chystá příští týden i do Česka, kam přijede na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Sejít by se měla také s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Cichanouská bude v Česku od 7. do 10. června.

Jak připomněla ČTK, ve své zemi je Cichanouská stíhána na základě článku trestního zákoníku, který pojednává o výzvách k uchvácení moci. Konkrétním důvodem má být to, že z její iniciativy běloruská opozice vytvořila koordinační radu, která si klade za cíl zprostředkování pokojného předání moci v zemi. Hrozí jí od tří do pěti let odnětí svobody. Rusko zařadilo Cichanouskou mezi hledané osoby na základě dohody s Běloruskem.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Kancléř Scholz slíbil bulharskému premiérovi Denkovovi podporu s Schengenem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com