Rozjezd turistické sezony. Kam můžete v Evropě cestovat bez omezení

seznamzpravy.cz

V řadě evropských zemí startuje turistická sezona, některé z nich epidemiologické restrikce rozvolňují, v jiných omezení platí i nadále. Který koutek Evropy můžete objevovat bez omezení a kde se bez nich zatím neobejdete?

Víkendový výlet nebo několikatýdenní dovolená v cizině. Oblíbené turistické destinace se znovu těší na nové hosty, jedna otázka v době koronavirové však zůstává otevřená – za jakých podmínek lze za hranice republiky vycestovat?

Dobrou zprávu pro české turisty přinesl minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Cestování do Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Chorvatska bude pro české občany pohodlnější a skoro bez omezení. Podmínkou však je očkování proti koronaviru, jehož pravidla se podle jednotlivých států liší. Vstup do Maďarska je možný ihned po první dávce, Německo vyžaduje potvrzení o úplném očkování, od kterého uběhlo minimálně 14 dní. Na Slovensko je možné bez povinné karantény či testu jezdit od 31. května pro ty, kteří jsou alespoň dva týdny po podání druhé dávky vakcíny.

Německo navíc podle nových informací s účinností od 6. června vyřadí Česko ze seznamu rizikových oblastí, na němž se nacházelo od 25. září loňského roku. To znamená, že pro cestující nebude vyžadována karanténa. Tu je nyní možné nahradit negativním testem, dokladem o očkování či potvrzením o prodělání nemoci.

Chorvatsko

Užít si teplé letní dny u moře mohou Češi například v Chorvatsku, jež patří mezi jednu z nejoblíbenějších destinací tuzemských cestovatelů. Země je v současné době turistům otevřená, k překročení chorvatských hranic Čechům stačí, aby měli 22 dní po očkování první dávkou vakcíny.

Čeští turisté bez očkování se však musejí před vstupem na území prokázat negativním PCR testem ne starším 72 hodin nebo antigenním testem ne starším 48 hodin. Potvrzení o bezinfekčnosti přitom musí být vydané akreditovanou laboratoří a podepsané lékařem. Totéž platí i pro osoby, které v posledních šesti měsících nemoc prodělaly. Děti do 12 let mají výjimku a na území mohou vstupovat bez testu.

  Většina stran slibuje po volbách minimální penzi aspoň 10.000 Kč

Příliš mnoho restrikcí nečeká české turisty ani po překročení chorvatských hranic. Život v oblíbených městech se pomalu vrací k normálu, některá epidemiologická opatření ale patří i nadále. Například nošení roušek je povinné pouze ve vnitřních prostorách, platí také zákaz nočního prodeje alkoholu. Venku se lze pohybovat bez roušky či respirátoru. Otevírací doba restaurací, v nichž lze jíst i uvnitř, je stále omezená, ty musejí zavírat krátce před půlnocí, ve 23:00. Bezpečí turistů ve stravovacích zařízeních zaručuje štítek Safe Stay in Croatia, čímž místní provozovatelé chtějí dát najevo, že veškeré hygienické podmínky dodržují.

Itálie

Itálie, která také dlouhodobě patří mezi oblíbená místa Čechů, žádné výjimky pro očkované osoby, ani pro ty, které koronavirus prodělaly, nezavedla. Stále ale platí, že zemi lze navštívit i bez udání důvodu, což znamená, že cesta za účelem turistiky je také povolena. Na přijíždějící osoby se nicméně vztahuje povinnost ukázat negativní PCR nebo antigenní test ne starší 48 hodin, děti mladší 2 let mají výjimku.

Každý cestující musí také vyplnit digitální elektronický formulář, čímž se přihlásí na místní zdravotnické zařízení. V zemi rovněž platí zákaz pohybu mezi oranžovými a červenými regiony, za porušení tohoto pravidla hrozí pokuta ve výši 400–3000 eur. Mezi bílé zóny, kam také můžete cestovat pouze s formulářem, momentálně patří například Sardínie, Molise a Furlansko-Julské Benátsko, ostatní regiony jsou na semaforu žluté. Podle místních úřadů je také možné, že by se od 21. června v bílé zóně ocitla celá Itálie.

Řecko

Před vstupem na území Řecka každý cestující musí nejpozději den před odletem vyplnit elektronický formulář, kam zadá všechny své plánované pobyty a kontakty. Následně mu bude vygenerován kód, kterým se prokáže při nástupu na palubu letadla a hraniční kontrole.

  EK odhad letošního růstu české ekonomiky snížila, u EU ho zvýšila

Dále platí, že čeští občané musí mít s sebou doklad o bezinfekčnost, tedy negativní test, potvrzení o prodělání nemoci (v minulých 2–9 měsících) nebo doklad o vakcinaci. Očkování přitom musí být dokončeno nejméně před 14 dny.

V zemi také platí zákaz nočního vycházení, na celém území Řecka ve všech uzavřených veřejných prostorách a venku je povinná rouška. V provozu jsou maloobchodní prodejny, lékárny, hotely, ubytovací služby a organizované pláže, ve všech zařízeních přitom platí přísná hygienická opatření, včetně rozestupů a omezeného počtu zákazníků.

Francie

Francie, která loni patřila mezi státy nejhůře zasažené koronavirem, se také pomalu zotavuje z pandemie. Kolébka nejznámější pařížské dominanty nově umožní vstup na své území i bez PCR testu pro plně očkované. Týká se to lidí, kteří mají alespoň dva týdny po druhé dávce vakcín Pfizer/BioNTech, AstraZeneca nebo Moderna, u očkovací látky Johnson & Johnson bude vyžadován čtyřtýdenní časový odstup od podání. Nové pravidlo vstoupí v platnost od příští středy.

Některá opatření ale zůstávají beze změn. Pro neočkované i nadále platí, že musí pro vstup do Francie předložit nanejvýš tři dny starý negativní test a vyplnit čestné prohlášení o bezinfekčnosti. Výjimku mají pouze obyvatelé žijící v okruhu 30 km od hranic.

Na celém území Francie také platí zákaz vycházení po deváté hodině večerní do šesté hodiny ranní a povinnost nosit roušky v uzavřených prostorech i na veřejnosti.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com