Kulhánek chce začít debatu o budoucnosti česko-ruských vztahů, přizve i opozici

idnes.cz

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek chce zorganizovat jednání, na kterých by se za účasti expertů politických stran diskutovalo o budoucím nastavení česko-ruských vztahů. Ty jsou po vrbětické kauze ve složité fázi, řekl v neděli v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

„Je jasné, že doufat v to, že ty vztahy začneme nějakým způsobem narovnávat v nejbližší době, je iluzorní,“ řekl ministr Kulhánek. Podle něj je ale potřeba diskutovat o vztazích do budoucna.

Příští týden chce proto oslovit předsedy všech politických stran a požádat je, aby nominovali své experty na zahraniční politiku. Na ministerstvu zahraničních věcí pak plánuje svolat kulaté stoly na téma česko-ruských vztahů. Z těchto diskusí by měly vzniknout výstupy, které by mohla příští vláda využít při budoucím nastavení vztahů s Ruskem.

Předseda opozičního hnutí STAN Vít Rakušan v televizní debatě řekl, že diskusi o budoucnosti české zahraniční politiky vítá a svého zástupce určitě pošle.

Kulhánek v rozhovoru pro Mladou Frontu DNES řekl, že to, že jsme se ocitli na tom seznamu „zemí podnikajících nepřátelské kroky ve vztahu k Ruské federaci, občanům Ruské federace nebo ruským právnickým osobám“, je spíš špatná vizitka pro Rusko.

„Oni tím dále eskalují diplomatickou roztržku. Pro mě je podstatné, že poté, co jsme se na onom seznamu ocitli, přišla opět silná reakce od našich partnerů. Evropská unie k tomu vydala odsuzující prohlášení. Partneři nám začali nabízet pomoc v Moskvě,“ uvedl v rozhovoru.  Už v rozhovoru řekl, že zřejmě bude možné vztahy budovat pragmaticky, ale doba na to teď ještě nenazrála. „Je to pořád strašně čerstvé. Teď je možné se bavit třeba o technickém nastavení – jak bude fungovat naše ambasáda, jak jejich.“

  Pokud se situace zhorší, budeme znovu testovat ve školách a firmách, řekl Vojtěch

Kabinet kvůli informacím orgánů činných v trestním řízení a tajných služeb o zapojení agentů GRU do explozí muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 letos v dubnu oznámil, že ČR vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády v ČR. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Zdroj: https://www.idnes.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com