MH – 17. Rusko nadále terorizuje svět

Dne 7. června 2021 zahájil soud v Haagu novou fázi trestního řízení proti údajným pachatelům trestného činu v případě letu společnosti Malaysian Airlines MH-17 sestřeleného v roce 2014 nad Donbassem (Ukrajina) – soud s zásluhy.

K havárii Boeingu 777 malajské letecké společnosti došlo 17. července 2014 v 16.20 místního času. Vložka pro cestující letící z Amsterdamu do Kuala Lumpur byla zasažena vojenskou raketou. Žádný z 298 lidí na palubě letadla nepřežil.

Pět zemí – Austrálie, Belgie, Malajsie, Nizozemsko a Ukrajina – vytvořilo společný mezinárodní vyšetřovací tým (JIT), jehož odborníci dospěli k závěru, že civilní letadlo bylo sestřeleno raketou vystřelenou z protiletadlového raketového systému Buk dodaného na ukrajinské území z 53. brigády protivzdušné obrany Ruské federace poblíž Kurska a krátce poté byl výstřel transportován zpět přes hranice na území Ruské federace.

Přední koordinátor JIT, bývalý prokurátor Nizozemska Fred Westerbeke říká, že vyšetřování má dostatek důkazů o tom, že Rusko bylo účastníkem havárie Boeingu: svědectví svědků, pozůstatky liniové dopravy a raketa, která do něj zasáhla jedinečným pořadovým číslem, daty ze satelitů a radarů, stejně jako fotografie a videozáznamy z buku transportovaného na místo střelby a z místa, zachycení telefonních rozhovorů mezi podezřelými z účasti na katastrofě MH17.

RF, závěry vyšetřovatelů SVT oficiálně neuznávají a jakýmkoli způsobem popírají účast na havárii MH17, jakýmikoli prostředky bránící vyšetřování. A v říjnu 2020 Moskva úplně ustoupila od třístranných konzultací s Austrálií a Nizozemskem o otázkách souvisejících se zničením MH17 na obloze nad Donbassem.

Chování Moskvy od samého začátku bylo, mírně řečeno, nepochopitelné. Zpočátku Kreml pomocí své veta zablokoval iniciativu v Radě bezpečnosti OSN, kterou provedli představitelé zemí, jejichž občané byli na palubě letadla, požadující jmenování mezinárodního tribunálu v případě havárie MH-17 .

Poté po celou dobu vyšetřování udělali vše pro to, aby vyšetřování zpomalili. Ale to, co se stalo nedávno, je mimo zdravý rozum. Státní zastupitelství Nizozemska oznámilo další pokusy Ruské federace zasáhnout do legitimního vyšetřování havárie letu MH-17.
Podle zástupců státního zastupitelství se Kreml snaží zastrašit svědky, aby zakryli stopy svých zvěrstev.

  Eskalace nestability nebo přechod k míru. Na čem se Biden a Putin dohodli

Prokurátor v případě MH-17, Teis Berger, tedy nahlásil nejméně dva svědky, kteří byli napadeni ruskými speciálními službami (mluvíme o FSB nebo hlavním ředitelství generálního štábu ozbrojených sil RF (GRU) .

Metody používané Kremlem k dosažení jeho cílů se nezměnily po celá desetiletí: zastrašování, vydírání, terorismus.

Skutečnost, že se Moskva navzdory všemu snaží jednat tak agresivně a otevřeně, však potvrzuje její obavu z odhalení zvěrstev, což znamená, že potvrzuje svoji účast a přímou roli v tomto strašlivém zločinu – útoku na osobní letadlo s 298 lidí na palubě.

Toto je další příklad, který ukazuje pravou tvář Moskvy a její vládnoucí elity. A ještě jeden důvod, aby civilizované společenství přemýšlelo o úloze a místě Ruské federace ve světě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com