Co bude se světovou ekonomikou po schůzce Putina a Bidena

france24.com

Prezident Putin se sešel se svým americkým protějškem Bidenem. O čem debatovali a jaké výsledky bude jejich schůzka mít z pohledu světové ekonomiky?

Mezi Ruskem a USA vládne napětí

Ve švýcarské Ženevě se sešli Vladimir Putin a jeho americký protějšek Joe Biden. Šlo o první osobní schůzku Bidena v roli prezidenta. Summit lze považovat za velmi důležitý. Vztahy obou zemí jsou aktuálně na bodu mrazu, Rusko dokonce označilo USA společně s Českem za nepřátelskou zemi.

Jednání trvalo přes 3,5 hodiny. Prezidenti jej však označili za „konstruktivní“. Názorově zůstali oba představitelé rozděleni v otázce útoků hackerů. Prezident Putin zodpovědnost Ruska za tyto útoky odmítl. Prezident Biden kontroval, že USA může sáhnout po odvetě, pokud se situace neuklidní.

Ruský prezident musel čelit i nepříjemné otázce na aktuálně vězněného opozičníka Alexeje Navalného. Na to však dle dostupných informací nikterak nereagoval. V otázce lidských práv a demokracie se obě země diametrálně rozcházejí.

Zejména lídr USA se snažil v průběhu jednání poněkud otupit napětí, které mezi státy panuje. Překvapením proto bylo, že obě hlavy státu nevystoupily na společné tiskové konferenci. Nepřál si to však podle dostupných informací Washington.

Cílem schůzky bylo obnovení vztahů

Prezident Biden přístup svého ruského protějšku komentoval slovy: „Je bystrý a tvrdý.“ Dle slov ruského prezidenta Putina bylo jednání konstruktivní.

Jako cíl schůzky definovala média už předem především obnovení vztahů. Nečekalo se vyloženě řešení konfliktních témat.

Prezidentům se podařilo během schůzky například dohodnout na návratu velvyslanců na ambasády, jak informoval v rámci své tiskové konference prezident Putin. Ve společné prohlášení též zaznělo, že země mají vůli regulovat jaderné zbraně.

Americký prezident ve své tiskové konferenci o tématu kontroly zbraní posléze promluvil. Podle něj v této záležitosti došlo k řešení konkrétních bodů. Prezidenti se dohodli na spuštění „bilaterálního dialogu o stabilitě“.

  Soud EU zamítl žaloby firem z Agrofertu na pozastavení dotací

Jednání zástupců obou zemí bylo úspěšné

Zdroj agentury Interfax označil jednání za „docela úspěšné“. Tento názor sdílí i německý ministr zahraničí Heiko Maas a v podobném duchu se nakonec k jednání vyjádřil i předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttge.

Německá média dále komentovala především to, že se ruský prezident choval k Bidenovi odlišně a podle všeho jej tak bere vážněji než jeho předchůdce. Americkému prezidentovi je vytýkán jeho benevolentní postoj k plynovodu Nord Stream 2 i to, že se staví velmi vlažně k ruské podpoře Běloruska.

Na nutnost schůzky představitelů obou mocností existují značně rozporuplné názory. I přes nijak vřelé vztahy je podle některých odborníků nutné udržovat vzájemnou komunikaci. Jiní poukazují na to, že opakovaná jednání amerických prezidentům s prezidentem Putinem nepřinesla žádný praktický výsledek.

Ještě před započetím jednání se přitom americký prezident zaklínal mimo jiné i tvrzením, že ruský prezident musí nést zodpovědnost za poskytování zázemí zločincům.

Světová média i čeští odborníci se shodují: Je dobře, že se prezidenti sešli

Bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář konstatoval, že to, že spolu oba prezidenti mluví, je dobrá zpráva. Zároveň podotkl, že Rusko západní země potřebuje a vytváření problémů má za cíl pouze na zemi upozornit. S nadsázkou tak Rusko přirovnal ke zlobivému dítěti, které si vynucuje zájem okolí.

Spojenci z EU tak teď v této chvíli doufají, že právě prezident Biden bude tím mužem, který dokáže upevnit vazby s ruským prezidentem, a současně tím, kdo jim pomůže se vymanit ze spirály negativních vztahů, které je s Ruskem pojí, konstatoval bruselský web Politico.

Lze tak tvrdit, že ženevský summit byl úspěšný proto, že se vůbec konal, ač žádné významnější výsledky nepřinesl a dramatický dopad na další dění mít zřejmě nebude.

  Podle průzkumu se lidem pracujícím z domova zvýšil stres

Autor: A.B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com