Platy vrcholných politiků zůstanou příští rok v podstatě na letošní úrovni

Platy vrcholných politiků zůstanou příští rok prakticky na letošní úrovni v důsledku změny jejich výpočtu, kterou obsahuje vládní konsolidační balíček. Základní částku pro výpočet platů prezidenta, zákonodárců nebo členů vlády zvýšilo ministerstvo práce a sociálních věcí jen nepatrně, a to z 94.757,50 Kč na 94.775 korun. Rozhodnutí dnes zveřejnilo ve Sbírce zákonů.

Ministerstvo současně vyhlásilo základny pro výpočet platů soudců ve výši 113.775 korun a pro výpočet platů státních zástupců ve výši 102.397,50 Kč

Kvůli změně výpočtu si příští rok polepší jen předsedové obou parlamentních komor, premiér a místopředsedové parlamentních výborů, kteří budou dostávat navíc o stokorunu měsíčně. Ostatní vrcholní politici budou pobírat od státu stejné částky jako letos. Souvisí to s tím, že se vypočtený plat ze zákona zaokrouhluje vždy na celé stokoruny nahoru.

Změna vzorce se odrazí i ve stagnaci výše měsíčních peněžních náhradách politiků. Například prezidentova zvláštní víceúčelová paušální náhrada zůstane na částce 317.500 korun, předsedů parlamentních komor na 55.000 korunách. Paušální náhrada pro premiéra bude nadále činit 35.100 korun, u ministra pak 28.500 korun. V případě poslanců a senátorů bude paušální náhrada na stravné a reprezentaci nadále činit 15.200 korun. Na cestovních náhradách budou mít podle vzdálenosti bydliště stejně jako letos až 56.900 korun.

ČTK

  Evropa se bez ruského plynu v případě války na čas obejde. Ekonomiku to však zabolí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com