Koruna v úvodu týdne posilovala k euru i dolaru

poradci-sobe.cz

Koruna v úvodu týdne posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru dnes ve srovnání s pátečním závěrem zpevnila o 16 haléřů na 24,31 Kč/EUR. K dolaru si pak polepšila o 22 haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 21,69 Kč/USD. Mírně posílila i pražská burza. Index PX zpevnil o 0,4 procenta na 1416,28 bodu.

Koruna se dnes stala nejúspěšnější středoevropskou měnou. „To zřejmě souviselo s nadcházejícím zasedáním ČNB (České národní banky) tento čtvrtek,“ uvedl ekonom Komerční banky Jaromír Gec.

Podle odhadů většiny analytiků, které ČTK oslovila, centrální banka opět výrazně zvýší úrokové sazby, zřejmě o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba by v takovém případě stoupla na 4,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu od ledna 2002.

Na posledním měnovém jednání před Vánoci rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2008. Zároveň tehdy šlo o třetí nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

Důvodem růstu sazeb je nadále rostoucí inflace a s tím spojená snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste.

Pražská burza v úvodu nového týdne mírně posílila. Index PX zpevnil o 0,4 procenta na 1416,28 bodu. Vzhůru mu pomohla hlavně Komerční banka a Moneta. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Posilovala také koruna, a to vůči oběma hlavním světovým měnám

Se ziskem uzavřelo dnešní obchodování šest z 11 emisí ovlivňujících hodnotu burzovního indexu. Další tři tituly stagnovaly a akcie bankovní skupiny Erste a operátora O2 ztrácely.

Nejvýraznější nárůst, o 1,56 procenta, zaznamenaly cenné papíry společnosti Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren. Následovaly cenné papíry Komerční banky s nárůstem o 1,54 procenta na 958 Kč za kus.

  Gazprom: Nemůžeme zaručit provoz plynovodu Nord Stream 1

Více než jednoprocentní posílení zaznamenaly ještě akcie České zbrojovky a banky Moneta. Emise České zbrojovky zpevnila o 1,15 procenta a Moneta si připsala 1,08 procenta.

Z hlavních titulů dnes ztrácely cenné papíry bankovní skupiny Erste a telekomunikační společnosti O2 Czech republic. Akcie Erste zlevnily o 0,3 procenta na závěrečných 1006 Kč. Cenné papíry O2 oslabily 0,19 procenta.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,47 24,31
Kč/USD 21,91 21,69

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com