Ropákem roku je podle aktivistů ministr Havlíček, perlu za výrok má Brabec

idnes.cz/

Titul Ropák roku za antiekologický čin udělili ekologičtí aktivisté vicepremiérovi Karlu Havlíčkovi. Vyčítají mu hned několik rozhodnutí, včetně zodpovědnosti za schválení studie proveditelnosti pro plavební kanál Dunaj-Odra-Labe. Zelenou perlu za výrok má ministr životního prostředí Richard Brabec.

O výsledku anket informovalo sdružení Děti Země.

Kritiku si Havlíček vysloužil hájením pátého bloku v Jaderné elektrárně Dukovany a prosazováním vládního návrhu novely zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací.

„Důvod je jediný, a to, že jsem prosadil liniový zákon, který zásadně urychluje výstavbu dopravní infrastruktury. Děti Země, které stojí za soutěží, již mnoho let terorizují naše obyvatele a odsouvají klíčové dopravní stavby, často o roky. Tomu jsem proti jejich vůli udělal konec, jejich reakce je tedy logická,“ řekl dnes ČTK Havlíček.

Podle aktivistů se Havlíček dopustil také manipulace při rozhodování Uhelné komise o ukončení těžby a spalování hnědého uhlí nejpozději v roce 2038.

Na dalších místech v anketě Ropák roku se umístili ministr zemědělství Miroslav Toman za přístup k ochraně lokality Soutok – Podluží a za předložení návrhu na výstavbu nových 31 vodních nádrží a exekutor Dalimil Mika za výstavbu vodní nádrže pro zasněžování sjezdovek v lyžařském areálu Paprsek u Starého Města pod Sněžníkem.

Druhé a třetí místo Zelené perly obsadili premiér Andrej Babiš a bývalý prezident Václav Klaus.

Cenu za antiekologický výrok dostal Brabec za tvrzení v rozhovoru pro Novinky.cz, že „přehnaný aktivismus vráží do společnosti velký klín a je v té morální rovině téměř stejně tak nebezpečný jako samotná klimatická změna.“

Zdroj: https://www.idnes.cz

  Na hranicích s Německem začaly přísné kontroly, zatím bez front

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com