Grolich dnes bude s Babišem jednat o penězích pro oblasti poničené tornádem

irozhlas.cz

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) dnes bude v Praze jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o financích na pomoc oblastem jižní Moravy poničeným nedávným tornádem. ČTK to sdělil krajský úřad Jihomoravského kraje.

Vláda ve středu po kritice zástupců opozičních stran i některých žadatelů o dotaci upravila podmínky státní podpory pro lidi zasažené tornádem tak, aby se dotace nesnižovala o dary z veřejných sbírek a celou náhradu od pojišťoven. Do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. Úpravu doznala také možnost převodů vlastnického práva na byt či dům, nově je budou moci mezi sebou převádět například rodinní příslušníci.

Hodonínskem a Břeclavskem se 24. června podle meteorologů prohnalo tornádo druhé nejsilnější kategorie s rychlostí větru až přes 300 kilometrů v hodině. Způsobilo smrt šesti lidí, poničilo asi 1200 domů. Organizace Člověk v tísni odhaduje, že bouře v oblasti silně zasáhla zhruba 1600 domácností. Ke zbourání je v lokalitě určeno 185 domů s narušenou statikou. Některé budovy lidé strhli sami, o desítky demolic se starají hasiči.

Autor: ČTK

  Babiš: Výměna ministra zdravotnictví příští týden nenastane

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com