Ambasáda ve Vídni je bez šéfa, plán vyslat Zemanova ministra je u ledu

seznamzpravy.cz

Domluva nad novými českými velvyslanci mezi vládou a prezidentem bude hýbat českou politikou v následujících měsících. V hledáčku je také ambasáda ve Washingtonu.

Diplomat Tomáš Podivínský patřil v posledních letech k vyvoleným. Ve vládě Jiřího Rusnoka, kterou v roce 2013 silově instaloval prezident Miloš Zeman, byl ministrem životního prostředí. Pak záhy odjel na „prvoligový“ velvyslanecký post do Německa, přestože dříve zastával méně exponované pozice v zahraniční službě.

Loni na jaře se před ním rýsovala další prestižní destinace – post velvyslance v Rakousku. Podle informací Seznam Zpráv ale jeho výjezd k sousedům s příchodem nové vlády padl.

Ambasáda ve Vídni není jediná z českých úřadů v zahraničí, o jejichž budoucnosti panuje nejistota. A platí to i o zcela klíčové destinaci, USA. Obsazování ambasád je tradičně superkřehká disciplína, protože se na nich musí dohodnout vláda s prezidentem.

Zemanovy šachy

Podivínský poslední půlrok působil jako politický náměstek na Ministerstvu spravedlnosti. Nový ministr Pavel Blažek (ODS) se s ním rozloučil hned po svém nástupu, na úřadu mu tak zbývají jen týdny ve výpovědní lhůtě. Na „justici“ se Podivínský ocitl po personální rošádě, která nesla rukopis Pražského hradu. Ve funkci střídal jiného spojence Zemana, Jana Kohouta, který odešel na Ministerstvo zahraničí.

„Jsem ale stále zaměstnancem Ministerstva zahraničí, tou dobou na neplaceném volnu. Čekám, jak se situace dál vyvine,“ řekl Podivínský Seznam Zprávám ke svým profesním plánům.

Vláda Andreje Babiše loni na jaře, když byl do čela diplomacie instalován Jakub Kulhánek (ČSSD), schválila kontroverzní balík velvyslanců, který šel na ruku hradním zájmům. Mezi těmi kritizovanými kroky bylo i předčasné stažení české velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové.

Ta se v minulosti dostala do sporu s českým prezidentem, když ji obvinil, že mu dala špatné informace o financování českojazyčné školy ve Vídni. Zeman se dokonce musel omluvit vídeňskému primátorovi za nařčení, že škole nedal „ani šilink“.

  Hamáček se opět vyhnul výpovědi kvůli cestě do Moskvy

Zeman se, jak známo, nerad omlouvá. Tehdy dokonce sám zdůraznil, že se omlouvá teprve podruhé ve své třicetileté politické kariéře.

„Jaderná“ ambasáda

Dnes je zásadní post, kde je kromě sousedské agendy velmi živé téma jaderné energetiky, navíc pár měsíců před českým předsednictvím EU, bez velvyslance.

Kandidátem na tento post byl podle zdrojů z Černínského paláce právě Podivínský. Ale na rozdíl od řady jiných hradních oblíbenců jeho nominaci Babišova vláda podle informací Seznam Zpráv vůbec neschválila. A tři zdroje Seznam Zpráv z vládních i prohradních kruhů uvedly, že se s ním nepočítá ani teď po volbách.

Podivínský byl před zemanovskou érou členem KDU-ČSL, na ambasádě ve Vídni již působil v 90. letech, a to na juniorní diplomatické pozici, zastával také post českého generálního konzula v německých Drážďanech.

Loni měl odjet velvyslancovat na jinou atraktivní a důležitou ambasádu, do Chorvatska. Ale na poslední chvíli, když už byl schválený, z odjezdu sešlo a úřad klíčový pro české turisty zůstal dlouho neobsazený.

Nový ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se před svým jmenováním ostře vymezoval proti některým kandidátům na velvyslance, které zdědil z minulé politické éry. Konkrétně zmiňoval třeba exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) a jeho výjezd do Finska. Po peripetiích, kdy Zeman s jeho jmenováním souhlasil až po přemlouvání a na poslední chvíli, ale svá slova bere zpět.

„Jedna věc je, jakým způsobem já ty věci vnímám osobně, a druhá věc je, jakou má potom člověk reálnou politickou sílu. Nastupující vláda vyslala poměrně jasný signál, že na minulé nominace se sahat nebude. Já se tedy soustředím primárně na to, aby nové nominace nepodléhaly politickým tlakům,“ řekl Lipavský v České televizi.

Bitva o Washington

Na brzký výjezd do New Yorku se může těšit bývalý ministr Kulhánek, v již zmiňovaném Záhřebu se nakonec usídlil jiný muž s vazbami na Hrad, bývalý dlouholetý náměstek Ministerstva průmyslu a bývalý velvyslanec v Indii Milan Hovorka. Podobná nejistota jako ve Vídni panuje i v další důležité zemi, v Itálii – tam má jet Jan Kohout, který však stále čeká na bezpečnostní prověrku.

  Vláda rozhodne o povinném očkování. Jen pro nové zaměstnance, navrhly odbory

Od nového roku ale také úřaduje na politicky citlivé ambasádě v Polsku diplomat, který rozhodně do gravitačního pole Hradu nepatří – Jakub Dürr. Toho přitom Babišova vláda v roce 2020 odvolala z postu velvyslance při EU údajně i kvůli rozdílnému pohledu na těsnost spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky, tedy i s Maďarskem a Polskem.

Politicky složitá je situace na české ambasádě v USA. Nová vláda v čele ODS má posilování transatlantické vazby jako svou prioritu. Nyní tam slouží sociálnědemokratický diplomat Hynek Kmoníček. Babišova vláda na tento post schválila současného státního tajemníka, tedy šéfúředníka Černínského paláce Miloslava Staška.

Ten zjevně o post velmi stojí – česká strana zažádala USA o agrément, tedy schválení nominace Staška v citlivé době, když bylo jasné, že nastoupí nová vláda a navíc prezident Zeman se ocitl ve vážném stavu v nemocnici. Obě okolnosti mohly Staškův výjezd samozřejmě zkomplikovat.

Podle informací Seznam Zpráv se na české ambasádě ve Washingtonu nebude střídat dřív než po skončení českého předsednictví Evropské unii, tedy koncem příštího roku. Tou dobou se budou měnit velvyslanci a velvyslankyně na řadě českých úřadů v zahraničí a čeká se velká bitva mezi vládou a prezidentem Zemanem.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com