Nové varování: Extrémní bouře zasáhnou skoro celé Česko, hrozí také záplavy

seznamzpravy.cz

Meteorologové dnes upřesnili výstrahu před extrémními bouřemi. Zatímco ještě včera se zdálo, že se na ně musí připravit hlavně lidé na Moravě, dnešní varování už se týká i Čech. Navíc v několika krajích i v Praze hrozí záplavy.

„Nelze vyloučit ojedinělý výskyt extrémně silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, velkými kroupami a nárazy větru kolem 100 kilometrů v hodině,“ uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav.

V oblastech, kde se čekají silné až velmi silné bouřky, mohou přechodně prudce stoupnout hladiny zejména na menších tocích, a to na úroveň prvního nebo druhého povodňového stupně. „V případě extrémně silných bouřek nelze ojediněle vyloučit vzestup ke třetímu stupni povodňové aktivity,“ dodali meteorologové.

Povodňová pohotovost, kdy se voda v řekách může vylévat z břehů do okolní krajiny, začne podle ČTK od 15:00 platit pro Prahu, Jihočeský, Plzeňský, Pardubický kraj a Kraj Vysočina stejně jako pro část Středočeského a Královéhradeckého kraje. V pátek ráno tyto regiony přejdou až do odvolání na nižší stupeň čili povodňovou bdělost, která se ode dnešního odpoledne vztahuje i na všechny moravské kraje, Liberecký kraj, část Královéhradeckého a Středočeského kraje.

Odborníci dodali, že v uvedených regionech i jinde v každém případě očekávají lokálně přívalový déšť s intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů, podemletím komunikací nebo i jejich zanesením unášeným materiálem apod. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy.

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty,“ doporučili dnes meteorologové. „Doporučujeme nevyjíždět, v případě nutnosti jízdy snížit rychlost a jet velmi opatrně,“ podotkli.

Již od včerejška přitom platí i další varování. „Ve čtvrtek nejvyšší denní teploty vzduchu vystoupají místy nad 34 °C. Postupně ve čtvrtek a v pátek se vyskytnou silné nebo i velmi silné bouřky s přívalovými srážkami,“ upozornili meteorologové.

Ojediněle může teploměr na jihovýchodě země ukázat až 37 stupňů.

Výstraha před horkem platí ode dneška do 10. července, a to speciálně pro Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Do pátku platí i další výstraha, tentokrát varuje před nebezpečím vzniku požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ podotkli meteorologové.

Lidem doporučují nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Současně je nutné dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com