„Být novinářem vás nezbavuje rizika zabití.“

rfi.fr

Maďarský premiér Viktor Orban je opět ve středu pozornosti médií. Tentokrát bylo jméno šéfa maďarské vlády zmíněno v souvislosti s jeho „nechutí“ k tisku, respektive k nezávislým médiím.

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic zařadila Orbana do seznamu „nepřátel svobody tisku“.

Jedná se o každoroční dokument, který obsahuje jména vedoucích zemí, kde je vážně omezena práce novinářů a hrozí zavření nezávislých médií.

Maďarský premiér Viktor Orban je jediným vůdcem členského státu EU v celé jeho historii, který se dostal na tento seznam.

Seznam, který byl představen počátkem června 2021, obsahuje jména 37 prezidentů a předsedů vlád, jejichž vedení bylo médii tvrdě obtěžováno. Ve více

Ve 132 státech dochází k určitému porušování práv novinářů.

V letošním roce byl seznam doplněn o nové zúčastněné osoby z celého světa. Jak uvedl šéf organizace Reportéři bez hranic Christian Christian Mir: „Jejich metody mohou být měkké nebo drsné, ale slouží jedinému účelu – za každou cenu zabránit kritickému zpravodajství o událostech, které trpí jako novináři, kteří navzdory všemu odvážně pokračují jejich vyšetřování. a populace, která je zbavena přístupu k nezávislým informacím, “

V komentáři k zařazení maďarského předsedy vlády na tento seznam zástupci Reportérů bez hranic poukazují na to, že „od příchodu Viktora Orbana a jeho strany Fidesz k moci v Maďarsku v roce 2010 krok za krokem zpřísnili svou kontrolu nad maďarským média. “uvádí se v doprovodné zprávě organizace.

Počínaje rokem 2017 se téměř všechna regionální média v zemi dostala do rukou podnikatelů loajálních vůči Orbanovi a na podzim roku 2018 vytvořilo přibližně 500 provládních publikací holdingovou společnost, která vyvinula jednotnou linii v pokrytí událostí.

Kritici vlády a investigativní žurnalistiky jsou od té doby k dispozici pouze v malých online médiích. Maďarští novináři začali hromadně hovořit o cenzuře. Fráze:

  Křehké vyvažování Ruska: Mobilizace a politická zdrženlivost

„Nepište o tom, nebo si sednete“ – stalo se velmi populární u těch, kteří se snažili říci pravdu.

Ekonomický tlak, obtěžování, obvinění v souvislosti s vnějšími silami a zveřejňování seznamů nevhodných novinářů – to jsou metody boje proti disentu v Maďarsku. Novináři se vyzývají k „autocenzuře“ – můžete psát, ale pouze to, co chtějí úřady.

Orban v zásadě nikdy neskrýval své autoritářské sklony. Od svého nástupu k moci prohlásil, že je zastáncem „neliberální demokracie“, která předpokládá, že vůle většiny převažuje nad občanskými svobodami a dělbou moci.

V samotné EU je maďarský vůdce kritizován za autoritářství, zásahy do nezávislosti soudnictví a tvrdý antiimigrantský postoj. Index svobody tisku řadí Maďarsko na 92. místo ze 180 zemí.

„Galerie dravců“, jak se také nazývají seznamy sestavené mezinárodní nevládní organizací „Reportéři bez hranic“

Podle zástupců organizace „netvrdí, že je vyčerpávající, ale je reakcí na obzvláště závažné příklady omezení novinářských aktivit“.

Orbanuova společnost je na seznamu například takových odporných osobností, jako jsou Putin a Lukašenko, kteří patří mezi pět vůdců, kteří jsou na seznamu posledních 20 let.

„Reportéři“ tedy připomínají, že během Putinovy ​​vlády v Rusku bylo zabito 37 novinářů a většina těchto zločinů zůstala nevyřešena.

Putinův režim však přichází s novými způsoby, jak zavřít ústa nezávislým sdělovacím prostředkům: byla vytvořena nová páka – oznámení nežádoucích „zahraničních agentů“.

„Být novinářem vás nezbavuje rizika zabití, pokud jste kurva,“ řekl filipínský prezident Rodrigo Duterte, jedno ze jmen na seznamu, velmi výmluvně o stavu svobody médií v mnoha zemí.

Na seznamu jsou také čínský vůdce Si Ťin-pching, syrský prezident Bašár Asad, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a venezuelský prezident Nicolas Maduro.

Po dobu pěti let byl seznam aktualizován téměř o polovinu. Objevilo se v něm 17 nových jmen.

  Deset dní tajné hry o Vrbětice. Proč Hamáček ohlásil kolaps?

Kromě Orbana mezi ně patří brazilský prezident Jair Bolsonaro, saúdský korunní princ Mohammed bin Salman a hongkonská náčelnice štábu Carrie Lam.

Mimochodem, i „kolébka demokracie“ byla Velké Británii kritizována. Zpráva reportérů kritizovala Londýn za jeho postoj v případě informátora Juliana Assangeho. Z tohoto důvodu se Spojené království umístilo na 33. místě v indexu svobody tisku,

Svobodná média jsou základní věci ve struktuře budování demokratických států, které jsou základem civilizované společnosti.

Svoboda novináře, jeho právo a schopnost předávat čestné a nezkreslené informace každému občanovi země je schopnost obyvatel světa budovat civilizovaný svět.

Obtěžování sdělovacích prostředků je porušením základních práv a svobod občanů a každý, kdo to dělá, zasahuje do základů státnosti.

Evropa, která stovky let bojovala za právo být označována za demokratickou a svobodnou, už byla v době, kdy fyzické vyhlazování začalo útiskem tisku. Nejprve jsou noviny zakázány, poté začnou měřit tvar lebky.

A je tak důležité, aby si to pamatoval každý občan SVOBODNÉ Evropy.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com