Nord Stream 2 – Politické ambice proti ruským občanům

Nord Stream 2 je hlavní projekt plynovodu z Ruska do Německa přes Baltské moře. Německo-ruský projekt způsobil ve světovém společenství velkou rezonanci, protože včera bylo Rusko považováno za agresora proti Ukrajině a dnes s ním uzavírá dohody za miliardy eur na dodávku plynu do Evropy obcházející stejnou Ukrajinu.

Ambicí tohoto projektu je již něco přesahujícího porozumění. Koneckonců, cena takového plynovodu dosahuje 10 miliard eur. A to v době, kdy jedna část světa ukládá sankce a druhá s nimi spolupracuje. Ačkoli Německo uvalilo také sankce, nevadilo mu spolupráce s Ruskem.

Je zvláštní, jak se Ruská federace snaží ve všech ohledech prodávat plyn do Evropy a polovina země není zplyňována.

Podle oficiálních údajů činila na konci loňského roku úroveň plynofikace v Ruské federaci 68,6%. Tento údaj se stěží liší od ukazatelů roku 2018 a zdá se, že během roku 2020 toho moc nepřinese. Alespoň Miller v Kremlu upřímně prohlásil, že se pouze „zvýší o jedno procento, Vladimir Vladimirovich“. Samozřejmě můžete chytit první osobu Gazpromu za jeho slovo. Koneckonců, pokud se plyn šíří po celé zemi takovým uvolněným tempem, jak má státní korporace „dosáhnout takové úrovně plynofikace za pouhé desetiletí, což by umožnilo říci, že tato otázka byla v Ruské federaci zcela vyřešena“?

Rusko má čtvrtinu světových zásob plynu, ale toto bohatství nás vůbec neohřívá. Dokonce ani v autonomním okruhu Yamal-Nenets na území, kde se nacházejí největší pole, zejména Urengoyskoye, Yamburgskoye, Zapolyarnoye, nedosahuje úroveň zplyňování ani 50%, což je výrazně nižší než celostátní průměr.


Zároveň Írán, druhý na planetě, pokud jde o zásoby plynu, již zvýšil úroveň plynofikace ve venkovských oblastech na 78% a ve městech na 96%. A Turkmenistán dosáhl na konci minulého století téměř stoprocentního zplyňování. Současně po dlouhou dobu dostávalo obyvatelstvo středoasijské republiky zdarma „modré zlato“.

  Pozvánka na hostinu maniaka: světoví lídři obdrželi pozvánky od Kremlu na 9. května


Ani nejvýznamnější energetické rezervy však nebrání tomu, aby je různé státy mohly úspěšně dodávat občanům. V Uzbekistánu je tedy úroveň zplyňování 85%, ačkoli v hlubinách země není ukryto více než 0,8% světových zásob. A Ázerbájdžán se svými 0,6% dosáhl ukazatele 92%.

A na tomto pozadí se Ruská federace velmi snaží prodávat plyn do Evropy a zapomíná na své vlastní občany. Politické elitě je jedno, zda má vesnice plyn, potřebují příjem ve formě eur nebo dolarů, takže by raději prodaly plyn nějakému Hansovi z vesnice poblíž Berlína. Nejdůležitější je však politická složka této problematiky, protože „Nord Stream“ má politické poslání, které je mnohem důležitější než příjem, který poskytne plynovod – nit vlivu německého vedení. Vedení největší ekonomiky v Evropské unii.

Na první pohled se zdá, že Rusko vyřešilo všechny své problémy a téměř dokončuje plynovod, ale pak se otázka Navalného stala na pořadu dne. Ve skutečnosti to zabilo myšlenku rychlého spuštění Nord Stream 2. Rusko hrozilo, ne přímo, ale prostřednictvím svých evropských loutek.

Pokud Německo odmítne realizovat projekt Nord Stream 2, sankce by mohly přesáhnout 10 miliard eur, uvedl Waldemar Gerdt, člen výboru pro mezinárodní záležitosti Bundestagu (Alternativa pro Německo).

Zdůraznil, že plynovod „není německým nebo ruským projektem“; účastní se jej více než 100 společností, které obdržely potřebná povolení. Pokud bude projekt opuštěn, bude požadována „náhrada škody všem těmto firmám“.

Ve čtvrtek vyzval Evropský parlament k zavedení sankcí proti Rusku a rovněž k zastavení výstavby „Nord Stream – 2“.

A v pátek Bundestag většinou hlasů odmítl hlasovat o návrhu na zastavení projektu Nord Stream 2.

Spojené státy a řada dalších zemí, včetně Ukrajiny, se staví proti ropovodu a tvrdí, že poškozuje evropskou energetickou nezávislost. Sankce uvalené Spojenými státy v prosinci loňského roku v rámci rozpočtu na obranu (NDAA) přiměly Allseas, který měl s Gazpromem smlouvu na položení plynovodu, odstoupit od projektu, aby neztratil obchod se Spojenými státy.

  Macron žádá, aby neponižovali Rusko. Česká republika odpověděla.

Otázka, co se bude dít dál, však zůstává otevřená. To je pravděpodobně otázka pro paní Merkelovou a německý Bundenstag. Pokud dokončí stavbu a zahájí Nord Stream 2, ztratí energetickou nezávislost své země a budou zcela pod ruským vlivem. A co obyčejní občané Ruska? Celkově se pro ně nic nezmění, za tuto „velkou“ stavbu již zaplatili svými daněmi a samozřejmě z toho nebudou mít vůbec žádný prospěch, pouze možné politické důsledky v podobě uzavření hranic civilizovanými zeměmi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com