Pražské fiasko, které zavařilo Pirátům. Případ řeší policie

seznamzpravy.cz

Pražská koalice se nepohodla kvůli mnohamilionovému IT projektu Portál Pražana. Seznam Zprávy zjistily, že anonym dokonce kvůli případu podal trestní oznámení.

Projekt Portál Pražana se rozběhl v září loňského roku a stál už minimálně 24 milionů korun. Webová stránka má veřejnosti usnadnit komunikaci s magistrátem, vyřídit skrze něj jde například poplatek za popelnici nebo psa.

Jenže návštěvnost portálu byla zejména v úvodních měsících velice nízká, což vadí opozičním politikům, ale i koaličním spojencům primátora Zdeňka Hřiba.

Z interních tabulek, které Seznam Zprávy získaly od zdroje blízkého vedení magistrátu, vyplývá, že až do druhé poloviny května měl Portál Pražana pouhých 500 uživatelů, kteří uskutečnili jen jednotky podání.

Neshody v koalici kvůli portálu se začaly objevovat v únoru, kdy navzdory nízké úspěšnosti portálu přišel primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na radu s návrhem, aby se městské firmě Operátor ICT vyhradilo na podporu a provoz portálu v příštích 36 měsících až 17,5 milionu korun.

Náměstek primátora Petr Hlubuček z koaličního hnutí STAN označil projekt za hodně drahý. „Když už ten portál stál přes 20 milionů, což je teda šílené, tak má asi smysl ho dále rozvíjet. Byl bych ale rád, aby to mělo nějakou kontrolu, že se nám to nerozsype. Protože peníze, které za to máme platit, jsou opravdu obrovské,“ uvedl starosta pražských Lysolají na jednání rady dle zápisu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Projekt se nepozdával ani druhému náměstkovi z hnutí Praha Sobě Pavlu Vyhnánkovi, kterému vadilo, jak nízké počty návštěvníků Portál Pražana využívá. „Je potřeba si přiznat, že počty návštěvníků jsou velmi nízké, a pokud se na ně rozpočítají náklady, tak jsou skutečně astronomické,“ kritizoval náměstek.

Trestní oznámení

Počáteční nákladnost a několik měsíců trvající velice nízká návštěvnost portálu také přiměly neznámého kritika k podání trestního oznámení pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Funkčnost webu je de facto nulová, hodnota Portálu Pražana nedosahuje hodnoty, která za něj byla vynaložená, čemuž odpovídá průměrná návštěvnost do 10 návštěv za měsíc,“ napsal oznamovatel v březnu policii. Hospodářská kriminálka z Prahy 1 si v dubnu vyžádala od oznamovatele doplňující informace důležité pro trestní řízení.

Policisté odmítli komentovat, v jaké fázi pátrání se případ nyní nachází. Bližší podrobnosti z policejního řízení nekomentovali ani představitelé Operátora ICT.

Od konce května se návštěvnost portálu zvýšila – nyní podle Operátora ICT portál využilo 7000 návštěvníků, kteří uskutečnili 300 elektronických podání. Stále však jde ve srovnání s jinými pražskými aplikacemi o nízká čísla. Například aplikace Moje Praha v květnu dosáhla na 27 tisíc návštěvníků.

Podle primátora Hřiba i zástupců Operátora ICT cenu zvýšil fakt, že portál je postavený na platformě Portál Občana Ministerstva vnitra. „Vzali jsme to, co je k dispozici – tedy Portál Občana, který jsme přizpůsobili pro samosprávu. Nebylo to jednoduché,“ uvedl Hřib.

Trestní oznámení považuje za absurdní. „Cena portálu je výrazně ovlivněna také složitostí organizace pražské samosprávy – je nutné propojit systémy 57 městských částí, které nejsou vždy stejné, a tyto integrační vazby jsou finančně náročné. Nejdražší na celém Portálu Pražana je tak vlastně to, aby vypadal pro uživatele co nejjednodušeji,“ dodal primátor.

Přibude služeb i návštěvníků

Na portálu budou podle jeho obhájců postupně přibývat další služby, což přitáhne nové zájemce.

„Portál Pražana je základ, platforma, na které budou postupně přibývat další služby pro Pražany. Základem aplikace je kód Portálu občana, ale integrace se provádějí úplně nově se systémy pražských částí a magistrátu. Je přirozené, že při úvodním spuštění je k dispozici pouze málo služeb pro Pražany. S jejich nárůstem a atraktivitou bude přirozeně růst i návštěvnost, a tak se už nyní děje,“ vysvětlil předseda dozorčí rady Operátora ICT Michal Bláha.

  Median: Sněmovní volby by ovládlo ANO s 35 %, druhá ODS má 13 %

Podle místopředsedy koaličního klubu Spojených sil Radka Vondry ale růst návštěvnosti není adekvátní. „Čísla se teď trochu zvedla, protože se tam přidala funkce s odpady. Jinak jsou ale ta čísla návštěvnosti a využívání naprosto neadekvátní. Piráti umí dobře používat sociální sítě, až na pár výjimek ale vlastnímu IT příliš nerozumí,“ myslí si Vondra.

Šéfka kontrolního výboru na magistrátu Alexandra Udženija z opoziční ODS rovnou označuje vynaložené miliony korun za portál za promrhané.

„Portál Pražana je primátorovo dítě a ukázkový příklad promrhaných desítek milionů za něco, o co Pražané vůbec nemají zájem a co je spotřebitelsky naprosto neatraktivní. Ukažte mi seniora, který si bude platit poplatek za psa přes datovou schránku nebo bankovní ID. Sedm tisíc návštěvníků za dva měsíce znamená nějakých 115 lidí denně. A sypou se do toho další miliony,“ řekla Seznam Zprávám místostarostka Prahy 2.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com