Klaus musí zaplatit 8000 korun za to, že loni neměl před Obecním domem roušku. Podá správní žalobu

ceska-justice.cz

Bývalý prezident Václav Klaus musí zaplatit pokutu osm tisíc korun za porušení opatření, když loni v říjnu vystoupil před Obecním domem v Praze bez roušky. Dalších tisíc korun musí Klaus uhradit za náklady řízení. O pokutě pravomocně rozhodlo ministerstvo zdravotnictví, které zároveň odmítlo Klausovo odvolání, informovala Česká televize. Klausův advokát Zdeněk Koudelka uvedl, že se exprezident chce proti rozhodnutí odvolat k soudu.

Pražská hygienická stanice původně trvala na pokutě 10 000 korun, částku však ministerstvo zdravotnictví snížilo.

Podle písemného rozhodnutí, kterým disponuje Česká televize, ministerstvo na rozdíl od hygienické stanice nepovažovalo nebezpečí vzniku a rozšíření covidu-19 za přitěžující okolnost. Naopak polehčující byl podle České televize fakt, že Klaus během svého projevu nikoho nenakazil.

Informaci o pokutě Radiožurnálu potvrdil i advokát Václava Klaus Zdeněk Koudelka. Podle toho exprezident proti rozhodnutí ministerstva podá žalobu k soudu.

„O pokutě rozhodla s první instancí pražská hygienická stanice, odvolání řešilo ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl Koudelka. „Protože s pokutou nesouhlasí, bude podána proti tomuto rozhodnutí v brzké době správní žaloba k městskému soudu v Praze,“ dodal.

K porušení mimořádných opatření došlo, když Václav Klaus přišel 28. října 2020 před Obecní dům připomenout památku vzniku Československa. Při té příležitosti zároveň pronesl proslov, v němž kritizoval vládní opatření proti koronaviru. Během celé akce však neměl nasazenou žádnou ochranu nosu a úst, jak uváděla tehdejší nařízení.

Po medializaci se případem začala zabývat policie a následně i pražská hygienická stanice. Právě ta bývalému prezidentovi uložila desetitisícovou pokutu, proti čemuž ale Klaus podal odpor a požadoval zastavení přestupkového řízení.

Poté, co hygiena své rozhodnutí potvrdila, se Klaus odvolal k ministerstvu zdravotnictví. To nyní rozhodnutí pražské hygieny potvrdilo s tím, že nenošením roušky došlo k ochraně lidského zdraví.

  Na karlovarském festivalu se představil dokument Kuciak: Vražda novináře

Maximální částka, kterou hygienická stanice může v takovém případě vymáhat, přitom činí až tři miliony korun. Podle ministerstva je ale výše pokuty dostatečná, aby obviněný přestupek neopakoval.

‚Občanský protest‘

Klaus se proti rozhodnutí vymezoval s tím, že jde o trest za politický akt. Připomenout si založení státu epidemii navzdory je podle něj povinností veřejných osobností. Odpor a pozdější odvolání obhajoval nejen jako nesouhlas s pokutou, ale jako občanský protest vyzývající k ochraně práv a svobody občanů.

Obvinil zároveň hygienické stanice, že ukládají pokuty v rozporu s Ústavou, protože vymáhají opatření, která zrušil Městský soud v Praze, a třímilionové pokuty označil za libovůli. Kritizoval také platnost vládních nařízení a tvrdil, že povinnost nošení roušek může uložit jen zákon.

Pokuta, kterou nyní pravomocně potvrdilo ministerstvo zdravotnictví, přitom není první, kterou exprezident Klaus od hygienické stanice dostal. Roušku neměl ani při oslavách 17. listopadu na Národní třídě nebo při asi hodinovém posezení v uzavřené restauraci. Za oba případy ale už pokutu podle svých slov zaplatil.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com