Let MH17. Výročí útoku ruských ozbrojenců na civilní letadlo.

V sobotu 17. července si Nizozemsko uctilo památku lidí, kteří zemřeli v důsledku pádu letu MH17 v roce 2014.

Během obřadu v pamětním komplexu na památku obětí tragédie poblíž letiště Schiphol, odkud v červenci 2014 vzlétlo osobní letadlo letu MH17, byla přečtena jména obětí a položeny květiny.

Na památníku bylo vysazeno 298 stromů symbolizujících oběti tragédie. Každý strom má typový štítek a ptáka. Nizozemský předseda vlády Mark Rutte ve svém projevu na slavnostním ceremoniálu uvedl, že katastrofa rezonovala v srdcích Evropanů i celého světového společenství a dodnes žije v paměti občanů Nizozemska.

17 července 2014 byl sestřelen malajsijský aerolinie Boeing 777 létající na letišti MH17 Amsterdam – Kuala Lumpur nad územím ukrajinského Donbasu ovládaného proruskými útočníky. Všech 298 lidí na palubě bylo zabito.

Mezinárodní vyšetřovací tým dospěl k závěru, že letadlo bylo sestřeleno protiletadlovým raketovým systémem Buk, který patří k padesáté třetí protiletadlové raketové brigádě protivzdušné obrany ruských ozbrojených sil umístěné v Kursku.

Dne 3. února 2020 nizozemská prokuratura vznesla obvinění proti čtyřem zúčastněným osobám a předvolala je k vyšetřovacím akcím, ale ta se před vyšetřujícími orgány nedostavila.

USA vyzývají Rusko, aby uznalo odpovědnost za tento zločin. Velvyslanectví USA zejména uvádí: „Před sedmi lety, 17. července 2014, byl let MH17 sestřelen nad územím Doněcké oblasti na Ukrajině rusky kontrolovanými silami. Moskva tyto skutečnosti dosud neuznala.

U sedmého výročí této tragédie vyzýváme Ruskou federaci, aby uznala odpovědnost za sestřelení letadla a plně spolupracovala na vyšetřování. “

V souvislosti se sedmým výročím sestřelení letadla malajsijských aerolinií na obloze nad Donbassem Evropská unie rovněž očekává, že Ruská federace převezme odpovědnost a bude plně spolupracovat na zjištění pravdy a postavení odpovědných osob před soud v souladu s bezpečností OSN Usnesení Rady 2166

  Čína odmítla Rusko. Zvrat v zahraniční politice nebo hra Pekingu.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell to řekl na adresu jménem všech 27 členských států EU: „17. července oslavujeme sedmé výročí pádu letu společnosti Malaysia Airlines MH17, při kterém bylo zabito 298 lidí ze 17 různých národností. S odkazem na svá předchozí prohlášení Evropská unie bere na vědomí všechny kroky, které byly v tomto ohledu podniknuty, a očekává, že Rusko převezme odpovědnost a bude plně spolupracovat na úsilí o stanovení odpovědnosti, mimo jiné prostřednictvím třístranných jednání mezi Austrálií, Nizozemskem a Ruskou federací v souvislosti se ztrátou letu MH17. “

Okresní soud v Haagu začal projednávat případ havárie MH17 v březnu 2020.

Postavení Kremlu je v situaci s letem MH17 tradičně opakem celé civilizované světové komunity. Moskva navzdory usvědčujícím důkazům poskytnutým vyšetřováním nadále popírá svou souvislost s případem MH17, podezřelým však poskytuje právní pomoc.

Je pravda, že Kreml poskytuje právní podporu obviněným v zákulisí, čímž získává přístup k materiálům případu a vynalézá další a další důvody pro odložení soudního řízení, což je samo o sobě důkazem viny Ruské federace.

To potvrzuje i postoj Moskvy v Radě bezpečnosti OSN k vytvoření mezinárodního tribunálu pro otázky sloučení dopravních letadel. Společnost RF tento návrh zablokovala. Rusko je proti objektivnímu vyšetřování a postavení pachatelů před soud.

Ale rezonance, kterou tento příběh ve světě má, s ohledem na počet obětí havárie MH17 (jedná se o občany tří kontinentů – 17 zemí světa), pokusy Kremlu vytrhnout proces a pokusy ruského vedení vyhnout se odpovědnosti za zločiny (a skutečnost, že příkaz k útoku na civilní loď pocházel z nejvyšších úřadů, není pochyb), nebude realizováno a pachatelé budou jmenováni a postaveni před soud.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com