Západ viní Čínu z nedávných kybernetických útoků. Peking podle něj využil nájemné hackery

Spojené státy, Evropská unie a Velká Británie vznesly obvinění proti Číně v souvislosti s nedávnými hackerskými útoky včetně rozsáhlé kampaně, která využila zranitelnosti e-mailového systému společnosti Microsoft. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že za činy sice nestojí přímo Peking, podle něj však poskytuje však hackerům ochranu. Americká vláda uvedla, že Čína využívá „nájemné hackery“, kteří provádějí vedle aktivit pro vlastní obohacení útoky pro stát .

Útok vedený skrze produkt Microsoft Exchange Server zasáhl na začátku roku desetitisíce počítačů v řadě různých zemí včetně Česka. Problém se dotkl mimo jiné pražského magistrátu nebo českého ministerstva práce a sociálních věcí. Podle Microsoftu za ním stála skupina čínských hackerů označovaná jako Hafnium, která údajně v lednu pronikla do e-mailových serverů úřadů i firem.

Nyní označily Čínu za původce incidentu i západní lídři, přičemž USA a Británie jej spojují přímo s tamním ministerstvem státní bezpečnosti. „Ministerstvo státní bezpečnosti Čínské lidové republiky vytvořilo funkční systém zločineckých hackerů, kteří škodí lidem a organizacím po celém světě. Dnes se přidáváme ke spojencům a partnerům, abychom na toto nezodpovědné chování upozornili,“ uvedl v pondělí mluvčí americké diplomacie Ned Price.

„Rozumím tomu tak, že čínská vláda, podobně jako ta ruská, je (kyberútoky) sama neprovádí, ale chrání ty, kteří za nimi stojí,“ řekl později Biden. Dodal, že vyšetřování kybernetických kampaní pokračuje, přičemž v úterý o nich zřejmě dostane podrobnou zprávu.

Podle britského ministra zahraničí Dominica Raaba zjištění kolem útoku na Microsoft Exchange Server ukazují „lehkovážný, ale známý vzorec chování“. Čínskou vládu britský ministr vyzval, aby ukončila „systematickou kybernetickou sabotáž“.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell ve svém prohlášení hovoří o „škodlivých kybernetických aktivitách vedených z území“ Číny. Podobně jako spojenci zmiňuje kromě útoku na e-mailové servery i další incidenty, „které cílily na vládní instituce a politické organizace v EU a v členských zemích“.

  Na Slovensku běhá tygr. Utekl z ukrajinské zoo

 

„Tyto aktivity lze spojit s hackerskými skupinami známými jako APT 40 a APT 31 a byly vedeny z čínského území s cílem krádeže duševního vlastnictví a špionáže,“ uvedl Borrell.

Výzvy k respektování mezinárodních norem

Podle deníku The New York Times (NYT) představují nynější oznámení první případ, kdy Washington obviňuje Peking z najímání kriminálních skupin za účelem vést rozsáhlé hackerské útoky. Pro Británii je to podruhé, co její vláda veřejně spojila Čínu s konkrétním kybernetickým incidentem, napsala na Twitteru reportérka britské televize Sky News.

Agentura AP podotýká, že připisování viny ze strany USA není spojené s žádnými sankcemi. Vláda ale i samotné oznámení v tomto směru vnímá jako důležité, uvedl nejmenovaný vysoce postavený činitel. „Nevylučujeme další kroky, abychom dohnali Čínu k odpovědnosti,“ dodal.

Ani šéf unijní diplomacie se ve svém komuniké explicitně nezmiňuje protičínské sankce a zůstává u výzvy, aby se Čína držela mezinárodních norem a aktivity hackerů potlačovala. List NYT tento odsudek v podání EU hodnotí jako neobvyklý, „protože většina členských zemí se dosud zdráhala veřejně kritizovat Čínu, která je významným obchodním partnerem“.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com