Ministerstvo plánuje dát miliony na analýzy dopadů covidu na zdravotnictví

idnes.cz

Ministerstvo zdravotnictví plánuje poslat v příštích dvou letech zhruba 150 milionů korun na analýzy poznatků získaných v době epidemie covidu-19. Mají pomoct při hledání vhodných postupů pro zdravotní péči pro případ, že bude epidemie pokračovat nebo se bude opakovat. Ministerstvo proto navrhlo vládě rozšířit Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2020 – 2026, vyplývá z dokumentu pro vládu.

Celkové výdaje za dobu trvání programu v letech 2020 až 2026 se touto změnou podle navrhovatelů nezmění, pouze v prvních letech má jít víc ze sumy na analýzu dopadů covidu. Projekty budou vybrány v jedné veřejné soutěži, která bude vyhlášena ještě letos.

Materiál konstatuje, že kromě zásadních organizačních změn epidemie otevřela řadu témat ve virologii, molekulární biologii, imunologii, epidemiologii, ale i v oborech klinické medicíny.

„V oblasti buněčné a molekulární biologie se jedná především o diagnostiku, na pracovištích infekčního lékařství o nutnost předání běžných infekčních nemocných do péče blízkých oborů s cílem zaměřit se na léčbu středně těžkých forem onemocnění, o léčbu těžkých forem a o obavu přetížení pracovišť intenzivní péče, o dopad do oblasti duševního zdraví,“ uvádí.

Epidemie ovlivnila podle předkladatelů chod řady klinických oborů. Pro zdravotnické pracovníky znamenala změnu dennodenní rutiny v dodržování zavedených diagnosticko-léčebných postupů. Řada rutinních výkonů, screeningových vyšetření byla odsunuta, aniž by byly přesně známy důsledky pro zdraví obyvatelstva, doplňuje.

Nový podprogram podpory zdravotnického aplikovaného výzkumu má umožnit v průběhu maximálně dvou let transparentně vybraným řešitelským týmům analyzovat dopady epidemie covidu-19 na zdravotní péči v Česku ve všech jmenovaných oborech.

Výdaje na nový podprogram předpokládají jeho navrhovatelé 150 milionů korun v letech 2022 a 2023. Protože financování aplikovaného výzkumu ve zdravotnictví závisí na možnostech státního rozpočtu, ministerstvo jednalo s odborem Rady pro výzkum, vývoj a inovace o možnosti posílení rozpočtu ministerstva zdravotnictví v letech 2023 a 2024 tak, aby o prostředky vyčleněné pro nový podprogram nemusely být ponižovány sumy pro soutěže v stávajících oblastech podpory. O tomto posílení chce ministerstvo jednat s Radou pro výzkum, vývoj a inovace při jednání o rozpočtu na rok 2023.

  Škoda Auto potvrdila přesun výroby Superbu do Bratislavy

„Pokud budou prostředky v kapitole ministerstva zdravotnictví v roce 2023 nedostačující, byla rovněž navržena možnost zajištění prostředků půjčkou od jiného poskytovatele, která by při posílení rozpočtu ministerstva byla v následujících letech splacena,“ uvádí materiál.

Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo v Česku ke čtvrtku s koronavirem 30.347 lidí, na červenec připadá 12 úmrtí. Laboratoře dosud v ČR potvrdily téměř 1,672 milionu případů, vyléčilo se 98 procent nakažených. Pětina ze všech letos hospitalizovaných s covidem-19 potřebovala intenzivní péči. Celkově bylo v nemocnicích přes 78 000 nakažených, přičemž na jednotkách intenzivní péče bylo 16 600 z nich. Pro zdravotnictví to znamenalo podle bývalého náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého bezprecedentní situaci.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com