MAP jako bezpečnostní záruka pro Ukrajinu. Litva o plynovodu Nord Stream 2.

https://www.delfi.lt/

Litevský ministr zahraničí uvedl, že Ukrajina musí výměnou za dokončení výstavby ruského plynovodu poskytnout MAP (Akční plán členství) v NATO.

Šéf litevské diplomacie vyjádřil svůj postoj v reakci na dohodu podepsanou Washingtonem a Berlínem o Nord Stream 2.

„Věřím, že se jedná o chybu a tato chyba bude nákladná.“ Vidím příležitosti, jak to napravit, pokud by Ukrajině byl nabídnut akční plán pro členství v NATO nebo by otevření plynovodu bylo použito jako páka požadující stažení ruských vojsk z Ukrajiny, “uvedl Gabrielus Landsbergis.

Ve čtvrtek byla zveřejněna dohoda mezi USA a Německem, podle níž se strany dohodly, že nebudou zasahovat do dokončení ruského plynovodu.

Výměnou za to vyhlásily Berlín a Washington svou podporu Ukrajině (jako straně, která v případě spuštění Nord Stream 2 utrpí nejhmatatelnější ztráty) z ekonomického a politického hlediska, včetně zachování statusu „tranzitní země plynu“ pro Kyjev.

Podle odborníků však mají všechny „záruky“ uvedené v dohodě čistě deklarativní povahu a jsou spíše prohlášením o záměru. A samotný plynovod se stává silnou zbraní Ruské federace proti Ukrajině a celé východní a střední Evropě.

Někteří Evropané a samotní politici ve Spojených státech označují dohodu mezi Berlínem a Washingtonem za ztrátu Bidena a za vítězství Putina. Tento názor sdílí také Litva.

Vilnius, od samého počátku výstavby Nord Stream 2, se postavil proti tomuto projektu a uvedl, že nebyl daleko od ekonomického projektu, ale politického.

Spolu s dalšími pobaltskými zeměmi, jakož i Polskem, Rumunskem a Maďarskem – odpůrci výstavby „SP-2“, litevská vláda opakovaně uvedla: že projekt podkopává evropskou energetickou bezpečnost tím, že poskytuje Rusku nástroj tlaku na evropské země – zejména na Ukrajinu.

Vilniusovo znepokojení je pochopitelné – Litevci si pamatují „bratrské vztahy“ s Moskvou a všechna „sovětská požehnání“. A chápou, co může jejich země očekávat v případě pádu Ukrajiny, která je dnes vlastně základnou mezi Ruskem a Evropou.

  Macronův náhled: Moskva podněcuje dravé ambice.

Bez ohledu na to, jak cynicky to může znít, i z tohoto hlediska by země EU měly pochopit, že je lepší podporovat pro někoho tak vzdálenou Ukrajinu, která dnes hraje pro Evropu roli štítu, než zítra. bránit se přítomností moskevských tanků přímo na jejich hranicích …

Návrh šéfa litevského ministerstva zahraničí udělit Kyjevu MAP NATO tedy není jen další formalitou, ale skutečným návrhem, který by v případě realizace mohl zvýšit úroveň záruk Ukrajiny proti agresi Kremlu.

A bezpečnost Ukrajiny je dnes bezpečností Evropy a celého světa jako celku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com