Inflace představuje větší riziko než mutace koronaviru, říká Tomáš Nidetzký

seznamzpravy.cz

Česká národní banka by podle svého viceguvernéra měla zvýšit sazby na příštím i na dalších zasedáních. Investoři se zvýšením již počítají.

Česká národní banka (ČNB) by měla pokračovat v rychlém zvyšování úrokových sazeb. Přetrvávající inflace představuje podle viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého větší riziko než nové mutace koronaviru, řekl to agentuře Bloomberg.

Česká ekonomika, která jako jedna ze dvou v Evropské unii (ještě vedle Maďarska), začala v červnu zvyšovat úrokové sazby, se zotavuje výrazně rychleji, než banka dříve předpokládala.

Nidetzký podporuje další zvýšení sazeb a dokáže si představit zvýšení na každém dalším zasedání ČNB, dokud se neobjeví nové faktory, které cyklus zastaví.

Značné vládní výdaje a nedostatek pracovních sil udržují míru inflace nad dvěma procenty. Vyšší proočkovanost a vyšší závislost na výrobě než na službách by podle Nidetzkého měly omezit ekonomický dopad pandemie, pokud se situace opět zhorší. Další plošné uzávěry jsou tak nepravděpodobné.

„Učíme se žít s covidem. Měli bychom využít naší velmi komfortní situace k relativně rychlé normalizaci sazeb,“ uvedl Nidetzký.

Koruna nyní posílila o 0,2 procenta na 25,65 koruny za euro, čímž překonala většinu srovnatelných měn.

Když na jaře 2020 zasáhla Evropu pandemie, ČNB snížila úrokové sazby nejvíce v EU.

Letošní červnová prognóza navrhovala zvýšit základní sazbu o půl procentního bodu. Bankovní rada se však rozhodla pro standardní zvýšení o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta, aby podle Nidetzkého nevzbudila dojem paniky.

Signály z trhu naznačují, že investoři jsou na zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu již připraveni. K příštímu zvýšení sazeb by mohlo dojít 5. srpna a poté ještě podle odhadů investorů nejméně dvakrát v tomto roce.

Zatímco vliv zvýšených cen komodit může postupně odeznívat, viceguvernér očekává, že přehřátý trh práce bude nadále tlačit české mzdy a spotřebitelské ceny nahoru.

„Tím se lišíme od mnoha jiných zemí. Náš trh práce se neochladil a vlastně se vrátil tam, kde byl před pandemií. Pro mě osobně je to velmi důležitá součást celého obrazu,“ doplňuje Nidetzký pro agenturu Bloomberg.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com