Na byty v Praze jsou pořadníky, prodeje lámou rekordy. Ceny dál rostou

seznamzpravy.cz

Prodeje nových bytů v Praze jsou rekordní, přesto se na ně stojí pořadníky. Ceny v pololetí vzrostly meziročně téměř o desetinu. Ve druhém čtvrtletí se prodalo 2 650 bytů.

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostly v průměru o 9,4 procenta na 118 480 korun za metr čtvereční. Proti prvnímu čtvrtletí stouply ceny o 5,6 procenta. Vyplývá to z aktuální analýzy developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Růst cen podle nich zrychlil kvůli převisu poptávky nad nabídkou, odrážejí se v něm i zvyšující se ceny stavebních materiálů.

„Prodeje jsou na rekordní úrovni již devět měsíců v řadě. Poptávku ženou stále velmi dostupné hypotéky a také obava ze znehodnocení úspor vlivem inflace. Na byty se dokonce tvoří pořadníky a nové projekty se z velké části vyprodají prakticky hned po uvedení na trh,“ uvedl zakladatel a šéf společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Z analýzy vyplývá, že během druhého čtvrtletí letošního roku se v metropoli prodalo rekordních 2 650 nových bytů, počet nabízených jednotek se naopak snížil na 3 350.

Za celé pololetí se podle firem v Praze prodalo 4 750 nových bytů, meziročně téměř dvojnásobek. Největší zájem lidé při koupi projevili o dispozice 2+kk, druhou prodejně nejsilnější pozici obsadily třípokojové byty.

„Do prodeje se dostal nadprůměrný počet nových bytů, i tak ale enormní zájem kupujících dokázal srazit nabídku na historické minimum. Aby se trh s novým bydlením dál nedeformoval, musí vzniknout rovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Proto nadále voláme po rychlejším povolování nové výstavby,“ uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Podle statistiky se razantně zvedla průměrná cena bytů jednopokojových. Jejich jednotková cena dosáhla v průměru na 128 278 korun za metr čtvereční. Hned za ně se řadí cena velkých, pětipokojových bytů, u kterých se průměrná cena držela na 123 823 za metr čtvereční (m2). U dispozic 2+kk to bylo 116 848 korun za m2, u 3+kk pak 113 079 korun za m2, ceny čtyřpokojových bytů se pak vyšplhaly na 116 315 korun za m2, vyplývá z analýzy.

  Česká měna zpevnila k euru i dolaru, pražská burza oslabila

„V období očekávaného inflačního růstu se proměňují úspory českých domácností a investorů v nákupy nemovitostí. Tento trend sledujeme již více než tři roky. V posledním roce, ovlivněném covidovou atmosférou, se však ještě zvýšil. Nedostatečná nabídka nových bytů není schopná uspokojovat poptávkový apetit, a proto růst cen nových bytů v Praze znovu akceleroval k deseti procentům. Je vysoce pravděpodobné, že podobný růst bude ještě několik měsíců pokračovat,“ dodal předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Investice v Praze se nevyplatí, výhodnější je sever Čech

Praha už dávno kvůli rostoucím cenám bytů není vhodným místem pro investici do nemovitostí. Podle nedávného žebříčku časopisu Forbes je nyní nejvhodnější oblastí pro investice sever Čech. Především Chomutov. Průměrný čtyřicetimetrový byt ve statutárním městě v Ústeckém kraji se prodává za 775 tisíc korun, přičemž lze počítat s ročním výnosem přes deset procent.

Na severu Čech se totiž byty stále prodávají dost pod cenou, a v následujících letech tak slibují skokové zhodnocení. Ještě před lety to bylo jinak. V popředí investorského zájmu byla Praha, České Budějovice nebo Hradec Králové.

Prvních pět příček žebříčku dnes patří městům na severu Čech a ve Slezsku. Po Chomutově se nejvíce vyplatí koupě bytu v Ústí nad Labem, Ostravě, Karviné a ve Frýdku-Místku.

V Chomutově je návratnost investice do bytu devět let, v Karviné jedenáct let a v Ústí nad Labem dvanáct let.

Pomalá výstavba

Ceny bytů podle některých realitních expertů stále rostou kvůli nedostatečné nabídce, za niž nese vinu pomalá výstavba. Česko se v žebříčku Světové banky umístilo na 156. místě ze 190 zemí, pokud jde o rychlost vyřizování stavebního povolení. Problém se přitom netýká jen Prahy.

Hypoteční horečka

Kvůli rostoucím cenám a dosud nízkým sazbám si Češi rekordně půjčují. Průměrná sazba hypoték poskytnutých v červnu dosáhla podle ukazatele Fincentrum Hypoindex hodnoty 2,13 % ročně. Nabídkové sazby bank jsou ale už výš.

Zdražování hypoték v posledních měsících zrychlilo. Během června zvýšily nabídkové sazby téměř všechny banky. „Lze předpokládat, že růst bude i nadále pokračovat, a to i díky zvýšení sazeb ze strany ČNB. To potvrzují dnes platné nabídkové sazby bank, které jsou v některých případech až o 0,8 p. b. vyšší než průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl Jiří Sýkora.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com