Běloruský aktivista, který pomáhal krajanům pronásledovaným Lukašenkovým režimem, byl zavražděn v Kyjevě.

V pondělí 2. srpna zástupci veřejné organizace „Běloruský dům na Ukrajině“ oznámili zmizení jejich vůdce Vitalije Šišova.

Bělorus vysel na prochazku v 9 hodin ráno a už se nevrátil. Z jeho telefonu bylo vyrobeno několik „dřevěných tetřevů“ (tak se říká hovorům, při nichž volající ihned po přijetí hovoru hovor přeruší) a do druhého dne nebyly žádné informace ani informace o tom, kde se aktivista nachází.

V úterý ráno policie uvedla, že Vitalija Šišova našli zavrazdeneho v jednom z kyjevských parků, nedaleko jeho bydliště. Pro tuto skutečnost bylo zahájeno trestní řízení, článek 115 trestního zákona Ukrajiny (vražda), jehož důvody a okolnosti jsou vyšetřovány. Hlavní verzí je vražda maskovaná jako sebevražda.

Dobrým důvodem jsou stopy bití v obličeji a pravděpodobně zlomený nos zesnulého. Řekl to Jurij Ščučko (zaměstnanec „běloruského domu na Ukrajině“), který se podílel na pátrání po pohřešovaném šéfovi organizace.

Jurij také řekl, že Vitaly měl v posledních dnech něco podezření, a požádal, aby se postaral o své blízké, kdyby se mu něco stalo.

Sám Ščučko si je jist, že Šišov byl zabit, a podílí se na tom běloruská KGB. Základem jsou aktivity „Běloruského domu na Ukrajině“, které se poslednímu diktátorovi Evropy příliš nelíbily.

Cílem organizace je pomoc Bělorusům, kteří opustili svou vlast z politických důvodů, pronásledováni Lukašenkovým režimem – hledání bydlení, legalizace, zaměstnání.

Běloruské centrum pro lidská práva Viasna také informovalo o sledování Šišova, o kterém osobně informoval své známé, a také řekl, že k němu a jeho přítelkyni přistoupili podezřelí cizinci a pokusili se zahájit konverzaci.

Oficiální ukrajinské úřady samozřejmě nebudou mluvit o důvodech a jmenovat pachatele, protože v Evropě respektují mezinárodní normy a práva.

Ale v boji za tato práva a svobody musíme odolat těm, kteří je otevřeně pošlapávají. A metody používané „druhou stranou“ jsou extrémně kruté.

  Informační válka. Válka proti realitě

Cynismus a nelidskost, situace je dána tím, že v tomto případě mluvíme o mladých lidech – budoucnosti Běloruska – Evropy – světa.
Je to symbolické, ale nejhlasitější zvěrstva diktátorského režimu, kterého se dopouští od května, směřují k mladým lidem, kterým je čtvrt století. Roman Protasevich (unesen z lodi European Airlines), Kristina Timanovskaya (kterou se speciální služby pokusily násilím unést a vyvést z Japonska) a nyní vražda Jurije Šišova.

Cynicky. Drze. Neskrývá se – pro ukázku. Jako by vyzval celou civilizovanou Evropu, celý svět. To velmi připomíná jednání jiné strany, která si jako základ své mezinárodní politiky vzala terorismus. Vzpomeňte si na případ Skripalové ve Velké Británii: drzý, cynický, odhalující.

Vypadá to, že se student rozhodl držet krok s učitelem. A se vší silou cynismu a lehkomyslnosti přispěchal zničit ty, které považuje za osobní nepřátele, tedy ty, kteří myslí trochu jinak, než si myslí on – a proto myslí špatně.

A tato drzost není jen lehkomyslnost, ale spíše chladný výpočet, zkouška na hranicích toho, co je povoleno. Jak zareaguje Evropa a celý svět – co umožní? Vystoupí s dalším „posledním varováním“ a příslibem „příště reagovat tvrdě“, nebo ukážou charakter a ukážou pachateli své místo.

Zastrašování, únosy, vraždy. Pokud síla překročí linii, přestane být mocí, ale stane se bandou banditů, počítajíc čas do jejich finále. Kolik dní, týdnů, měsíců nebo let bude, závisí na lidech, jak moc jsou připraveni snášet tyto zločince, kteří se prohlašovali za moc a kteří si každý den vykousávali zuby v čele státu.

Ale také záleží na světovém společenství, do jaké míry je připravena podat pomocnou ruku evropskému lidu, který se ocitl ve spárech diktátora a tyrana. Jako silnou, svobodnou a demokratickou Evropu ji proto lze budovat pouze společně a nemohou existovat žádné „cizí“ země a ještě méně cizích národů.

  Dva „soudruzi“ aneb o čem mluvili Si a Putin. Výsledky příjezdu čínského lídra do Ruska.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com