Rasistické urážky po fotbalovém finále EURO 2020 dostihly první pachatele. Zatčeno je 11 lidí

zpravy.aktualne.cz/

Jedenáct lidí zatkla britská policie během vyšetřování rasistických útoků na anglické fotbalisty na internetu po finále mistrovství Evropy. Terčem urážek se stali hráči tmavé pleti Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka, kteří v zápase s Itálií neuspěli v penaltovém rozstřelu. Anglie kvůli tomu finálové utkání ve Wembley prohrála.

Policie ve čtvrtek oznámila, že 207 příspěvků na sociálních sítích vyhodnotila jako spáchání trestného činu. Pocházely z 34 účtů v Británii a 123 ze zahraničí. Jedenáct majitelů britských účtů bylo zatčeno, zahraniční případy předala příslušným úřadům v jednotlivých zemích.

„Lidé se domnívají, že se mohou schovat za profil na sociálních sítích a zveřejňovat takové odporné komentáře. Musí si to rozmyslet. Máme vyšetřovatele, kteří vyhledávají urážlivé komentáře v souvislosti se zápasem, a pokud půjde o trestný čin, budou jejich autoři zatčeni,“ uvedl policejní důstojník Mark Roberts. Příspěvky z dalších účtů se ještě vyšetřují.

Angličtí fotbalisté byli během zápasů Eura 2020 terčem útoků v online prostředí. Analýza britského serveru The Guardian uvádí, že během tří skupinových utkání Anglie byli hráči terčem 2114 urážlivých zpráv, a to včetně rasistických příspěvků. Do výzkumu byly zahrnuty jen tweety v časovém období pěti hodin kolem jednotlivých zápasů – hodinu před výkopem, během zápasu a dvě hodiny po něm.

Britský zpravodajský server na výzkumu spolupracoval s antirasistickou organizací Hope Not Hate a analyzoval celkem 585 tisíc příspěvků zmiňující jména hráčů, jejich přezdívky a další podobné tweety. Celkem bylo identifikováno 4505 potenciálně urážlivých příspěvků, které byly následně manuálně jednotlivými redaktory ověřeny.

V dubnu anglická fotbalová komunita a mediální organizace na čtyři dny kolektivně bojkotovaly sociální sítě, aby na problém online urážení a rasismu upozornily.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

  Fotbalová liga se znovu rozběhla výhrou Teplic nad Libercem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com