„Budeme muset lidem přidat – a ne málo.“ Mzdy výrazně porostou, plánují firmy

seznamzpravy.cz/

Firmy plánují růstem platů vyvažovat inflaci. Podle šetření Svazu průmyslu a dopravy a České národní banky v průmyslových podnicích by měly vyrůst mzdy o tři procenta. Některé podniky však chtějí přidat výrazně víc.

Inflace, a tedy náklady domácností budou vyšší, než dnes předpovídá Česká národní banka – a my na to budeme reagovat adekvátním růstem mezd.

To jsou slova, která stále častěji zní z českých firem.

„Nechtěl bych své spolupracovníky držet na stejných mzdách, když vidím, že se všechno zdražuje. Příští rok budeme muset přidat – a ne málo. Minimálně budeme držet krok s inflací, ale s tou skutečnou, ne s tou, se kterou počítá, nebo spíš nepočítá ČNB,“ říká majitel společnosti Isolit Bravo Kvido Štěpánek.

Přidávat se bude i u výrobce zdravotních lůžek Linet. „Zatím nevíme, o kolik mzdy zvýšíme, ale jelikož vidíme jednoznačně nárůst cen vstupů a z toho nevyhnutelně plynoucí inflaci, tak na to samozřejmě budeme muset reagovat adekvátním růstem mezd,“ říká šéf Linetu Tomáš Kolář.

V průměru pak české podniky počítají pro příští rok s nárůstem o tři procenta. Vyplývá to z pravidelného šetření Svazu průmyslu a obchodu a ČNB.

„Myslím si, že je to pozitivní číslo. Firmy čelí velkému nárůstu cen na vstupech, ale na druhou stranu je tu hrozba zvyšující se inflace a velký tlak na pracovní místa,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy.

Podle něj se však situace v každém oboru a každé firmě liší. Některé obory těžce poznamenala pandemie, všichni zaměstnavatelé pak měli letos kvůli pandemii vyšší náklady se zabezpečením hygieny a ochrany svých zaměstnanců.

V některých firmách se teprve nárůst mezd řešit bude. To je případ i společnosti Brisk. Její majitel Mojmír Čapka však nesleduje inflaci, ale ekonomiku firmy a fakt, aby rostla produktivita práce a tržby. To by se v příštím roce mělo podařit i díky tomu, že firma zavádí nové technologie a už teď má zajištěné tržby. „Propočítávat to budeme až v průběhu následujících měsíců,“ dodává Čapka.

Letošní růst

Mzdy rostou i letos. To podniky podle průzkumu počítají s růstem o 3,15 procenta. Zvyšování přitom začalo hlavně s létem, do té doby se přidávalo jen v několika firmách.

Aktuálně zvedlo mzdy například Makro. Od 1. července dostanou zaměstnanci sítě velkoobchodů v provozu na prodejnách a v distribučním centru v průměru o 3, 2 procenta víc. Od července přidalo svým lidem v obchodech i Tesco, a to hned pět procent.

Mzdy v Česku zvýší od srpna i Amazon. Na 182 korun za hodinu pro vstupní pozice, na 225 korun za hodinu u vedoucích pozic.

Kvůli daňovým změnám však mají letos víc peněz na utrácení i ti, kterým zaměstnavatel mzdu nominálně nezvýšil. Snížily se totiž daně a odvody státu, a lidem tak vzrostla čistá mzda.

Zdražuje materiál i výrobky

Firmám však mnohem více než mzdové náklady rostou ty spojené s materiálem.

Podle šetření Svazu průmyslu ČR a České národní banky je i vývoj budoucích cen rizikový. Firmy podle něj v ročním horizontu čekají nárůst cen hlavních výrobních vstupů o 3,6 procenta a výstupů o 2,7 procenta. To by mohlo mít dopad na ziskovost tuzemských podniků. Například ceny materiálu pro lisovnu ve společnosti Isolit Bravo se zvedly o 30 procent.

„Vstupy se zdražily výrazně, v porovnání začátek roku 2020 versus začátek roku 2021 se jedná v průměru o navýšení o 12 procent. V některých případech navýšily vstupy mnohonásobně, až čtyřnásobně. Doprava z Asie také výrazně podražila, nyní je čtyřnásobně dražší. To výrazně prodražuje zdravotnický spotřební materiál, pro nějž se suroviny ve velkém v Asii vyrábějí,“ potvrzuje Tomáš Mertlík z Batist Medical.

  Tržby obchodníků v Česku v únoru zpomalily meziroční růst na 1,6 procenta

Firma proto počítá s tím, že do finální ceny zákazníkům část zdražení na vstupech promítne a zvedne finální cenu výrobků o desetinu.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com