Glosa: Vláda nesmí vládnout! Někdy…

seznamzpravy.cz

Že bude potřeba vyřešit „problém BIS“, ví Andrej Babiš od chvíle, kdy se stal předsedou vlády.

To, co sledujeme kolem (ne)jmenování ředitele BIS, je absolutně nedůstojná komedie, v níž už jen chybí, aby Andrej Babiš v pondělí prohlásil, že ještě nemůže rozhodnout, protože cestou do práce ztratil klíče od kanceláře.

A možná tím nejveselejším argumentem, který měl ovšem premiér zjevně připraven již delší čas, je náhle objevená zdrženlivost. Vláda by prý již neměla rozhodovat o tak důležitých personálních záležitostech a nechat tento úkol vládě příští, která vzejde z říjnových voleb. Mimochodem se stejným názorem přispěchal už i poslanec ČSSD Jan Birke, takže jde zjevně o koaličně rozšířenou myšlenku.

Babišovi samozřejmě pomáhá kritika, kterou ho opozice počastovala, když jeho vláda vybrala nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže místo Pavla Zemana. Ano, opozice skutečně tvrdila, že se mělo s novým šéfem soustavy státního zastupitelství počkat až po volbách. Což ovšem Babišův kabinet neudělal. Měl na to právo, samozřejmě. Navíc je potřeba připomenout, že vládu k tomuto rozhodnutí přinutil sám Pavel Zeman, který rezignoval.

Že bude potřeba vyřešit „problém BIS“, ví Andrej Babiš od chvíle, kdy se stal předsedou vlády. Mandát Michala Koudelky končí 15. srpna. Tak je to napsáno v zákoně. Ředitel je jmenován na pět let. Jmenuje ho vláda po projednání v bezpečnostním výboru Sněmovny. Nechci se mýlit, ale nikde tam nevidím další paragraf o tom, že „vláda jmenuje ředitele BIS, pokud se náhodou neblíží volby nebo pokud by mohla rozzlobit prezidenta“.

Podívám se ještě jednou, moment… Ne, není to tam. Vláda jmenuje. Tečka.

Andrej Babiš mohl dospět k názoru, že si vedení BIS žádá změnu. Bylo by to úplně legitimní rozhodnutí, premiér a ministři vědí o kvalitě práce BIS nejlépe, protože výsledky dostávají pravidelně na stůl. Výměna v čele kontrarozvědky by byl krok, který by vláda mohla klidně zdůvodnit, mohla o tom vést už rok debaty a dospět k nějakému závěru. BIS není pobočka pošty v okresním městě, ale vcelku specifický úřad, který si zaslouží příslušné zacházení.

  Válek kritizoval zpoždění testů ve školách, Vojtěch to projedná s MŠMT

Vláda, která svolává mimořádné schůze Sněmovny kvůli vyšším důchodům a jejíž členové tu kontrolují pracovní podmínky ve výrobnách holítek, tu zas obtěžují cestující po nádražích, nám najednou v jednom jediném bodu tvrdí, že nemůže vládnout a rozhodovat. Tedy dělat svou práci.

I ta výmluva se zapomenutými klíči od kanceláře by asi byla důstojnější. A uvěřitelnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com