Počty nových případů koronaviru rostou druhým dnem, v sobotu 152

seznamzpravy.cz

V Česku v sobotu laboratoře potvrdily 152 nových případů koronaviru, což je o 36 více než před týdnem. Počty tak v mezitýdenním srovnání stoupají druhým dnem. Za pátek eviduje ministerstvo zdravotnictví po revizi dat 173 nakažených, o 34 více než předchozí pátek. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo těsně nad hodnotu jedna, k dnešku činí 1,02, předtím bylo 20 dní pod jedničkou. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Statistici z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) dlouhodobě upozorňují, že minimální časovou jednotkou, v níž jde vysledovat změnu trendu, je sedm dní. ČTK to dnes řekla mluvčí ÚZIS Lenka Svobodová.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel, je podle aktuálních dat druhým dnem 11. Z regionů je nejhorší situace v Praze, kde připadá na 100.000 obyvatel 22 případů za poslední týden. Následuje Plzeňský kraj, kde incidence stagnuje na 16.

Od loňského března, kdy epidemie v České republice začala, eviduje ministerstvo zdravotnictví 1,674.906 případů nákazy. Většina lidí se z nemoci vyléčila a 30.363 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo. V tomto týdnu registrují statistiky zatím tři úmrtí s nákazou, tyto údaje se ale při dalších aktualizacích mohou měnit.

Počet lidí, kteří musí být hospitalizovaní, se v poslední době výrazně nemění, pohybuje se kolem padesátky. V sobotu vyžadovalo nemocniční péči 52 nakažených covidem, z toho 13 jich bylo ve vážném stavu.

Očkování proti covidu v sobotu podstoupilo zhruba 21.000 lidí, což je téměř o 6000 méně než před týdnem. K sobotnímu večeru bylo v Česku aplikováno 10,652.947 dávek vakcíny, ukončené očkování má téměř 5,07 milionu lidí.

Autor: ČTK

  Hladiny některých řek během noci stouply. Nejvydatnější srážky se během dne čekají v oblasti Beskyd

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com