Veřejnosti se dnes otevře na 50 židovských památek po celém Česku

prague.eu/

Na 50 židovských památek po celém Česku dnes otevře své dveře veřejnosti. Lidé si zdarma nebo za dobrovolný příspěvek mohou prohlédnout hřbitovy či synagogy, které obvykle nejsou volně přístupné nebo které byly v uplynulých letech opravené. U některých památek je připravený i doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek nebo přednášek. Den židovských památek pořádá Židovská obec v Praze spolu se Správou budov a hřbitovů a. s. Matana, Federací židovských obcí ČR a regionálními židovskými obcemi.

Pavel Veselý za pořadatele ČTK sdělil, že nově byly do letošního 4. ročníku zařazeny židovské hřbitovy v Prostějově, Opavě nebo České Lípě. Z pražských židovských památek je součástí akce jen Jeruzalémská synagoga, na jejímž balkoně si návštěvníci mohou prohlédnout dvě stálé expozice zabývající se péčí o židovské památky. Největším lákadlem je podle pořadatelů ale opravená venkovská synagoga v Polici na Třebíčsku. Památkáři za tuto rekonstrukci letos nominovali Federaci židovských obcí ČR na Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, která je určená pro příklady dobré památkové péče. Několikaletá obnova synagogy, jejíž snahou bylo vyzdvihnout původní barokní prvky budovy, skončila v roce 2020.

Objekty zapojené do akce jsou dnes pro zájemce otevřené od 10:00 do 17:00. Pokud není celodenní otevření z nějakých důvodů možné, bude památka přístupná aspoň v části uvedeného času, uvedl Veselý. Podrobnosti k jednotlivým objektům včetně doprovodného programu jsou na webu Dne židovských památek.

Cílem akce je zpřístupnit a zviditelnit několik desítek židovských památek, synagog a hřbitovů v České republice. Většina židovských obcí na území dnešního Česka zanikla kvůli holocaustu a v důsledku poválečných emigračních vln, synagogy a židovské hřbitovy tak byly opuštěny a chátraly. Do současné doby se dochovalo kolem 200 synagog a 370 židovských hřbitovů a jsou ve vlastnictví některé z deseti židovských obcí, Federace židovských obcí v ČR nebo měst, různých církví, případně soukromých majitelů.

Autor: ČTK
  Babiš: Vláda je kvůli zdražování připravena zrušit DPH na energie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com