„Tohle nikdy nebylo.“ Na brigádě se dá rekordně vydělat

seznamzpravy.c

„Lidská práce zdražila, jako nikdy předtím. Firmy si musí brigádníky předcházet a někde je platí téměř zlatem. Tohle nikdy nebylo,“ říká největší online zprostředkovatel v Česku Michal Harásek.

Pandemie koronaviru omezila přístup cizinců na tuzemský trh práce a studentů, kteří nechodili do školy a tím pádem ani na brigády.

V brněnském poskytovateli brigád Tymbe v tu chvíli věděli, že se situace už do normálních kolejí nevrátí.

„Když se rozhlédnu po trhu, dovolím si říct, že není větší firma, která by cizince neměla. Loni tady najednou nebyli, do toho vysokoškoláci. Dopoledne chodí studovat, odpoledne pracovat. Jen v Brně je na sto tisíc studentů, najednou jich 60 až 80 tisíc na trhu prostě chybělo,“ říká pro SZ Byznys Michal Harásek, zakladatel Tymbe.

Trh se podle něj dostal kvůli covidu do paradoxní situace: Restaurace jely systémem brzda plyn, kdy nevěděly, koho a kdy budou potřebovat. Někteří se zbavovali lidí, pak je zase nabírali. Dodavatelé automobilek oproti tomu jeli na plný plyn pořád, enormní nárůst zakázek ale pro změnu brzdí nedostatek dílů.

„Takže naberou lidi, pak se ukáže, že jim chybí díly, takže je zase pustí. Ti lidé jdou jinam, je tady nebývalá fluktuace poptávky a mění se to doslova ze dne na den. Tohle vytváří paniku a dojem, že nejsou lidé,“ vypráví Michal Harásek a dodává: „Je tady hladové gastro, které je bez lidí a musí je lákat zpátky. To neuvěřitelně zvyšuje ceny.

Potvrzuje to i obchodní ředitel pražské Agentury plus Pavel Novák. „Nikdo neví ze dne na den, jaké budou restrikce. Co se týká pracovní síly, trh je velmi zoufalý. Lidé jsou si moc dobře vědomi, že jejich nedostatek je brutální. Poptávky je tolik, že si brigádník vybírá z deseti pozic, zatímco ještě před covidem byl rád, že našel aspoň jednu, která by se mu líbila.“

  Evropské plány na život bez ruského plynu. Spoléhání na LNG, jádro i úspory, část zemí opět pálí uhlí

Poptávka je podle něj minimálně trojnásobná oproti možnostem trhu. „Lidé z gastra zjistili, že za stejné peníze můžou být jinde, a k tomu mají volné víkendy. I ti méně kvalifikovaní a méně ochotní jsou vybíraví a můžou si diktovat. Až polovina firem nám říká, že dřív se k nim chodili studenti sami ptát na práci, teď si musí dávat inzerát,“ vypráví obchodní šéf agentury, která je na trhu 21 let a ročně se jí protočí na pět tisíc brigádníků.

Stejně mluví i šéf společnosti Randstad, která je světovým lídrem v poskytování personálních služeb.

„Pro zaměstnavatele to znamená, že musí zatraktivňovat svou mzdovou nabídku. Zatímco například v Ústeckém kraji, který platově tradičně patří spíš k podprůměru, se nabídky brigád zvyšují alespoň na 130 korun na hodinu, v Praze a Středočeském kraji začínají na 150 korunách na hodinu,“ uvádí generální ředitel firmy Jacek Kowalak pro SZ Byznys.

Brigádník rovná se poklad

Brigádníci se i podle největšího online poskytovatele Tymbe u nás prodraží jako nikdy. Cena lidské práce rostla poslední léta tak o pět korun na hodinu za rok.

„Letos jen od května do června stoupla cena o desetikorunu, v některých odvětvích až o 25 korun. To je  naprosto bezprecedentní, tohle se ještě nikdy nestalo. Jde o ty největší odběratele pracovníků, kteří se dostali do největšího tlaku s cenami,“ zní z brněnského Tymbe s tím, že nejvíc nabírají třeba firmy z oblasti e-commerce. Tedy vítězové koronakrize, kterým se extrémně daří a tohle je daň za úspěch.

„Musí tím pádem urvat celý trh a sáhnout si na co největší počet brigádníků, aby jim nespadl celý byznys. Museli zkrátka nabídnout něco víc. Dochází tady ke kuriózním situacím. To, co jste se snažili ohledně zvýšení peněz jako manažer neúspěšně prosadit tři roky, vám centrála najednou povolí během jednoho týdne,“ popisuje novou realitu na trhu práce Harásek.

  Praha je v žebříčku finančních center za Varšavou a Bratislavou

„Problém je, když to takhle musíte udělat třikrát za měsíc. Ze zákona musíte dát za stejnou práci všem stejně, a to už se prodraží,“ dodává.

Jen jeho firma zprostředkující brigády roste meziročně o tři sta procent. Na webu Tymbe pro zájemce o práci stojí. „Sám si řekni, jaká cena je pro tebe fajn. Nikdo tě nebude nutit makat za padesát korun na hodinu.“

Co bude dál

Zakladatel platformy odhaduje, že se ceny mírně napraví, ale k normálu už se nevrátí. Trh se zřejmě zbaví těch horních extrémů, ale hodnota lidské práce už dolů nepůjde.

„Inflace nám tady pěkně řádí. V září se buď zázrakem povede, aby cena zůstala stejná, nebo povede ještě k nárůstu. Známe extrémy z vánočních špiček, kdy firmy potřebují doručit nebo vyrobit nějaké zboží a není úplně výjimkou, že si může brigádník vydělat i hodně přes 200 korun na hodinu. Ale je to vždy podmíněno tím, že je to hodně na poslední chvíli a ve velkém objemu, bývá to v dobách, kdy firma potřebuje obsadit směny a nemůže si dovolit výpadek,“ popisuje realitu Harásek pro SZ Byznys.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com